Sekiranya pemproses adalah otak komputer anda, papan induk adalah jantung – ia adalah tempat di mana bahagian komputer yang berlainan berhubung dan bercakap antara satu sama lain. Oleh itu, jika papan induk anda mempunyai masalah, ini adalah masalah yang lebih besar daripada hanya mengganti satu bahagian.

Biasanya papan induk cukup kuat untuk merosakkan penggunaan seharian. Tetapi ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk memastikannya terus berjalan dengan betul. Melindungi papan induk dari kerosakan sangat penting untuk melindungi setiap komponen lain.

 

1. Periksa Litar Pintas

Masalah ini lebih kerap berlaku di komputer desktop, tetapi juga (jarang berlaku) berlaku di komputer riba. Sekiranya anda ingin membina PC anda sendiri atau anda memasangkannya dari suatu tempat, ada kemungkinan litar pintas berlaku jika belum dipasang dengan betul.

Papan induk mengalirkan elektrik dan menyebarkannya ke komponen lain, sehingga tidak dapat bersentuhan dengan logam apa pun, seperti casing itu sendiri atau komponen yang tidak dipasang dengan baik. Pendingin CPU yang longgar sering menyebabkan kerosakan pada papan induk yang tidak dapat diperbaiki. Periksa juga kabel yang longgar, kesalahan penyelenggaraan PC yang biasa.

Semasa memasang PC anda, anda perlu memasangkan motherboard dengan betul pada casing tersebut. Papan induk mempunyai beberapa skru yang anda gunakan untuk memasangkannya ke casing. Pastikan anda menggunakan setiap skru dan bahawa ia ketat.

 

2. Elakkan Berlaku Kejutan Tenaga

Papan induk adalah tempat penyambungan unit bekalan kuasa komputer (PSU) anda. Penting untuk membeli PSU yang sesuai untuk keperluan anda – jika komponen anda memerlukan lebih banyak kuasa daripada yang disediakan oleh PSU, ia akan menyebabkan komponen atau motherboard gagal.

Tetapi masalah yang lebih kerap berlaku pada papan induk adalah lonjakan kuasa. Sebilangan elektronik di kediaman anda haus elektrik, seperti penghawa dingin atau peti sejuk. Pernahkah anda melihat lampu anda berkelip semasa peranti ini dimatikan? Ini kerana mereka memerlukan lebih banyak elektrik dan menyebabkan lonjakan.

Apabila mereka mati, arus memerlukan beberapa saat untuk menyesuaikan diri. Dan dalam beberapa saat itu, ia akan dialihkan ke elektronik lain, seperti lampu atau komputer anda. Ini adalah penjelasan paling asas mengenai lonjakan kuasa. Ia berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan, bergantung pada persediaan kuasa anda, grid kuasa kawasan anda, dan juga keadaan cuaca (seperti kilat).

 

3. Bersihkan Outlet Pengudaraan

Panas adalah musuh elektronik. Komponen komputer perlu sentiasa sejuk agar dapat berjalan dengan baik. Tetapi mereka menghasilkan banyak haba sendiri. Itulah sebabnya pelesapan haba sangat penting bagi komputer, sama ada dalam bentuk kipas atau pendingin.

Sekiranya komputer riba sentiasa panas, anda perlu membersihkan saluran pengudaraannya. Panas boleh menyebabkan papan induk melengkung. Sekarang, kita tidak membicarakan bahawa ia menjadi tidak sempurna. Tetapi selekoh kecil juga boleh mempengaruhi titik tekanan seperti di mana skru, atau penyambung. Ingat, sambungan yang longgar atau tidak sesuai adalah bom masa untuk papan induk anda.