Semua telefon pintar mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka. Sekiranya anda ingin membeli telefon pintar baru, anda akan mendapat keputusan besar. Kemungkinannya, anda mungkin akan memilih antara sistem operasi iPhone dan Android. Bagaimana anda tahu mana yang akan menjadi pilihan yang tepat untuk anda? Oleh itu, terdapat 5 kelebihan utama yang dimiliki oleh Iphone daripada telefon Android.

Android vs iPhone: Which is best for you?

1. Konsisten dan mudah digunakan

Berkat interface yang sederhana dan populariti sentuhan iPod, yang mempunyai interface yang sama, iPhone terasa sangat biasa bagi pengguna. Dengan Android, mudah untuk mengkonfigurasi aplikasi dengan tidak betul, yang sentiasa menyebabkan aplikasi tidak berfungsi mengikut kemahuan pengguna.

Iphone memastikan semua aplikasi berfungsi seperti yang dimahukan oleh Apple. Selalunya, pengguna menganggap ini sebagai salah satu ciri terbaik iPhone.

Setiap iPhone berfungsi sama, sementara setiap Android berfungsi berbeza. Bahkan ada pelancar berasingan untuk Android, bergantung pada provider telefon yang anda miliki dan pelancar mana yang ingin anda tambahkan sendiri. Walaupun ini memungkinkan lebih banyak kebebasan dan pilihan, itu tidak dapat diramalkan oleh pengguna.

Di samping itu, carian lebih mudah di iPhone. Pergi ke kiri halaman utama, dan anda sudah bersedia untuk mencari. Dengan Android, Anda tidak dapat mengaktifkan pencarian aplikasi dalam tetapan telefon, atau mencari aplikasi menggunakan aplikasi Tetapan Google. Anda mesti masuk ke aplikasi Google dan pilih tetapan.

Apple Store App for iOS Gains Voice Search - MacRumors

Ini hanya memeningkan dan rumit kepada pengguna. Ramai pengguna tidak memahami kenapa aplikasi Tetapan Google tidak sama dengan halaman tetapan aplikasi Google. Ringkasnya, Android mempunyai kemampuan untuk melakukan lebih banyak perkara, tetapi semuanya lebih senang dilakukan pada iPhone!

 

Mind the notch! Pros and cons of the iPhone X interface compared to iPhone 8 (apps, video, browsing) - PhoneArena

 

2. Pelbagai Aksesori dan Apple Store

About Us – Machines

Walaupun Samsung S4 mungkin mempunyai alat ganti di bahagian belakang dan bateri, serta pilihan pengecasan built-in induktif, iPhone masih dapat memiliki pelbagai tambahan. Sebagai contoh, lihat iHealthLabs, sebuah syarikat yang membuat skala dan monitor aktiviti tanpa wayar, monitor tekanan darah, dan bahkan oksimeter nadi tanpa wayar!

Walau bagaimanapun, semua alat tambah hebat ini hanya tersedia di iOS. Untuk aksesori, iPhone mempunyai banyak pilihan, dari lensa kamera yang boleh dilampirkan hingga gramophone horns dan sebagainya.

Terdapat juga Kedai Apple, yang disukai oleh pengguna iPhone di mana-mana sahaja. Sangat mudah untuk menyelesaikan sebarang masalah pada iPhone anda dengan adanya Kedai Apple. Faktor hebat lain dari iPhone ialah ketersediaan dan kualiti aplikasi.

 

Apple iOS 14: New iPhone features explored

Kerana populariti iPhone, kebanyakan syarikat telah mengutamakan aplikasi iOS. Aplikasi ini cenderung menerima lebih banyak masa pengembangan, dan biasanya lebih berkualiti daripada aplikasi pada peranti lain.

3. Kebolehaksesan dan Settings

How To Turn Off (And On) Auto-Brightness On iPhone - Macworld UK

Banyak pengguna memerlukan pilihan kebolehaksesan khas, yang ditawarkan oleh iPhone. Terdapat banyak pengguna Penglihatan Rendah, dan juga pengguna dengan fungsi motor yang kurang tepat. Orang-orang ini cenderung menyukai pelbagai jenis kemudahan akses iPhone.

IPhone juga membolehkan anda meredupkan cahaya skrin, yang berguna untuk pengguna yang suka membaca pada waktu malam. Berbanding dengan tetapan Android, yang tidak boleh menurunkan skrin redup sebanyak yang diperlukan.

4. Ciri-ciri yang kurang diperlukan

How to download and set up Google Play on your iPhone - Business Insider

Sudah tentu, iPhone dilengkapi dengan bahagian tersendiri dari ciri-ciri yang tidak berguna, seperti ikon Kios yang tidak dapat anda pindahkan ke folder lain. Namun, tidak ada perbandingan dengan jumlah ciri yang tidak masuk akal yang tidak dapat dihapuskan di telefon Android.

Bukan hanya aplikasi Google Play, tetapi semua ciri yang ditambahkan Samsung dan Verizon. Walaupun Apple berjaya menjauhkan penambahan pembawa dari iPhone, Android hadir dengan aliran sampah dan penjualan yang tidak pernah habis.

 

5. Pelanggaran Keselamatan yang Kurang

3 essential security settings for your Apple iPhone

Android memberikan pengguna lebih banyak kebebasan daripada iPhone, tetapi kebebasan itu mahal. Kandungan berniat jahat diketahui dapat mengakses berjuta-juta telefon Android, merosakkannya dan mencuri maklumat penting dari pemiliknya. Banyak pengguna juga mendapati terdapat banyak caj yang dikenakan, berikutan serangan virus di telefon mereka.

Sebilangan besar kelemahan yang mungkin ada pada iPhone, biasanya lebih selamat daripada telefon Android, dan juga pelanggaran keselamatan yang lebih sedikit.