Adakah Mac anda mula menunjukkan tanda-tanda usia dan bertindak pelik atau merasa lembap? Sebelum anda membuangnya, mungkin ada beberapa pembaikan yang mudah terhadap apa yang menimpanya. Berikut adalah lima pembaikan untuk lima masalah Mac yang biasa.
1. Masalah Startup
Sekiranya Mac anda gagal boot dengan betul dan anda melihat skrin kosong atau skrin permulaan kelabu dan bukannya desktop anda, sudah tiba masanya untuk mencuba boot dalam Safe Mode. Dalam Safe Mode, MacOS akan melakukan boot dengan minimum perisian dan driver yang diperlukan dan akan menjalankan pemeriksaan cakera permulaan anda dan memperbaiki masalah direktori yang mungkin menjadi penyebab masalah permulaan anda. Untuk memulakan dalam mod selamat, mulakan Mac anda dan kemudian tekan dan tahan kekunci Shift. Logo Apple akan muncul dan kemudian skrin log masuk. Anda boleh melepaskan kunci Shift ketika logo Apple hilang dan skrin masuk muncul. Mungkin perlu beberapa minit sebelum anda masuk ke skrin log masuk kerana MacOS menjalankan diagnostiknya pada cakera keras anda. Untuk meninggalkan Safe Mode dan memulakan Mac anda seperti biasa, mulakan semula Mac anda tanpa menahan sebarang kekunci.
2.Item log masuk yang tidak serasi
Sekiranya anda melihat skrin biru ketika anda memulakan Mac anda, ini mungkin bermaksud bahawa salah satu item permulaan anda – aplikasi yang bermula secara automatik semasa anda memulakan Mac anda – tidak sesuai dengan MacOS. Dengan sedikit percubaan dan ralat, anda dapat mengenal pasti aplikasi mana yang menjadi masalah anak. Anda boleh membuang item log masuk satu demi satu dan memulakan Mac anda selepas setiap penyingkiran untuk melihat apakah masalahnya hilang. Untuk melakukannya, pergi ke Sistem Pilihan> Pengguna & Kumpulan dan klik nama anda di sebelah kiri di bawah Pengguna Semasa. Seterusnya, klik tab Item Log Masuk di atas tetingkap di sebelah kanan. Serlahkan aplikasi dan kemudian klik tanda “-” di bawah. Itu akan dikeluarkan dari senarai Item Log Masuk dan anda boleh memulakan semula Mac anda untuk melihat apakah masalah permulaan anda telah diperbaiki. Sekiranya tidak, anda boleh kembali ke senarai dan membuang aplikasi lain dan teruskan sehingga anda menemui pelakunya. Anda boleh menambahkan item kembali ke senarai Item Permulaan dengan menekan butang “+” dan memilih item dari folder Aplikasi anda.
3.Aplikasi tidak responsif
Anda mungkin mendapati bahawa aplikasi kadangkala akan menyandarkan Mac dan menggantung. Dan apabila aplikasi digantung, aplikasi membekukan anda dan tidak akan membiarkan anda melakukan apa-apa, termasuk berhenti dari itu. Masukkan: Paksa Berhenti. Anda boleh memanggil menu Force Quit dari ikon Apple di sudut kiri atas atau dengan menekan Command-Option-Escape. Cukup sorot aplikasi yang tidak bertindak balas dan tekan butang Force Quit. (Anda juga dapat memilih beberapa aplikasi untuk memaksa berhenti dengan menggunakan terus tombol Command atau Shift ketika membuat pilihan.)
4. Bola pantai berputar
Sekiranya anda melihat bola pantai yang berputar dengan semakin kerap, inilah waktunya untuk melihat apa yang mungkin menyebabkan kelambatan. Buka Activity Monitor (dengan mencarinya atau mencarinya di folder Utilities, yang ada di dalam folder Aplikasi anda) untuk melihat seberapa besar pengaruh aplikasi yang anda jalankan pada sumber sistem anda. Di tetingkap Monitor Aktiviti, anda dapat melihat statistik masa nyata mengenai jumlah CPU dan sumber memori yang digunakan setiap aplikasi. Anda juga boleh menggunakan Monitor Aktiviti untuk menghentikan aplikasi yang menggunakan lebih banyak daripada bahagian sumbernya. Cukup sorot aplikasi dari senarai, klik butang X di sudut kiri atas, dan kemudian pilih Quit atau Force Quit.
5. Tiada sambungan internet
Kadang-kadang MacBook anda shock dan tidak dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi anda ketika komputer riba Windows dan iPhone anda sama sekali tidak mengalami masalah rangkaian. Pembaikan terpantas yang anda dapati ketika status Wi-Fi MacBook menunjukkan Tiada Sambungan Internet adalah untuk memintanya untuk melupakan rangkaian dan kemudian menyambung semula seolah-olah itu baru. Pada halaman Rangkaian di Pilihan Sistem, klik butang Lanjutan di kiri bawah dan anda akan melihat senarai Rangkaian Pilihan. Ini adalah sambungan Wi-Fi yang pernah anda sambungkan pada masa lalu dan MacBook anda ingat untuk kegunaan masa depan. Sorot rangkaian Wi-Fi anda dan klik butang “-” dan kemudian pilih Buang untuk melupakannya. Dengan jaringan anda dihapus dan dilupakan, anda dapat mengklik ikon Wi-Fi di bar menu dan menyambung semula ke rangkaian anda dengan memasukkan kata laluan anda dan mulai baru.