Entry kali ini kita akan kongsi tentang beberapa tips penjagaan skrin yang tip top lebih-lebih lagi bagi yang baru beli laptop atau baru tukar skrin.

1. Jangan Hempap

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skrin komputer atau laptop kita ni bolehlah dibandingkan dengan muka kita. Kita mesti nak jaga muka kita, kan? Betul tak? Benda pertama yang kita tengok bila berjumpa dengan orang ialah muka. Sama juga macam muka. Benda pertama yang kita tengok bila buka flap laptop kita ialah skrin betul tak?

So, jangan hempap laptop anda dengan benda berat. Contohnya, kamus atau kamera DSLR.

 

2. Cara Tutup Laptop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bukan shutdown tapi body laptop tu sendiri. Jangan tutup dengan kasar.

 

3. Tekanan Pada Skrin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jangan tekan kuat sangat sampai jadi keretakan atau kerosakan piksel pada skrin tu.

 

4. Guna Beg


Gunakan beg laptop yang sesuai (beg laptop lebih tebal).

 

6. Anak Kecil

Tips yang paling mudah dan common sense adalah dengan memastikan anak kecil tidak bermain-main dengan laptop sama ada sewaktu kehadiran kita atau lebih teruk, sebaliknya.