MRFIX - Baiki fon dan laptop

7 Cara Jaga Repair Keyboard MacBook Area Putrajaya

Bacaan 4 minit

“Aduh! Keyboard jammed! Macam mana nak siapkan assignment ni?” Ini antara isu yang terpaksa dilalui bila keyboard Macbook kita ada masalah. Ramai yang gunakan Macbook bukan untuk suka-suka. Ye la, barang mahal, pasti ada tujuan jelas orang gunakan Macbook kan? Mai baca 7 Cara Penjagaan Keyboard Macbook | Repair Keyboard Macbook Putrajaya.

kedai repair Macbook Putrajaya

Macbook Pro tukar keyboard @ Repair Keyboard Macbook Putrajaya

Keyboard atau papan kekunci adalah salah satu bahagian asas yang amat penting bagi sesebuah Macbook. Bila ada kerosakan, pasti akan mengganggu kerja.

Jadi ini pentingnya kita tahu bagaimana nak jaga keyboard Macbook dengan betul | Repair Keyboard Macbook Putrajaya.

Baca 7 Cara Penjagaan Keyboard Macbook!

#1 Elak Makan Minum Berhampiran Macbook

Eh… takkan sampai tak boleh makan? Minum pun tak boleh? | Repair Keyboard Macbook Putrajaya

Bukan tak boleh, tapi elak dari berdekatan dengan Macbook.

Kita ni ada kala sibuk nak buat tugasan atau nak tengok movie dalam Macbook, sambil nak makan la, minum la depan Macbook. Nak jadi hal, air tertumpah kat keyboard. Tak ke haru tu… Satu hal pula nak kena gi kedai check condition keyboard dan Macbook, kalau rosak kena la repair Macbook tu.

Jadi jangan makan atau minum dekat sangat dengan Macbook tu tau.

#2 Tekan Slow Je | ⁠Repair Keyboard Macbook Putrajaya

Keyboard boleh rosak cepat bila ada tekanan yang berat atasnya. Kalau tak rosak semua pun, ada huruf-huruf yang tak dapat ditekan atau dah tak sensitif.

Jadi untuk elakkan benda ni berlaku, jangan tekan kekunci keyboard tu terlalu kuat.

Baca : 7 Tips Jaga Laptop Supaya Tahan Lama

#3 Pembersihan Berkala Sebelum Hantar Repair Keyboard Macbook Putrajaya

Keyboard merupakan antara bahagian Macbook yang boleh kurang prestasi jika terdedah kepada habuk atau kotoran. Jadi kita perlu bersihkan bahagian ini dengan cara yang betul. Boleh gunakan :

  • Berus lembut
  • Vacuum kecil khas untuk keyboard

Apa pun, buat dengan berhati-hati supaya papan kekunci tersebut tak rosak.

#4 Letak Cover | ⁠Repair Keyboard Macbook

Pasti ada lagi yang belum tahu yang di kedai ada jual cover untuk keyboard.

Kedai Repair Macbook Putrajaya

Bukan bahagian luar Macbook saja perlukan cover, tapi untuk jaga keyboard dari habuk dan kotoran, juga mungkin cecair, anda boleh gunakan cover yang sesuai dan mudah digunakan | Repair Keyboard Macbook Putrajaya.

#5 Guna Low Pressure Vacumm

Bahagian keyboard ni agak sensitif dengan tekanan yang kuat.

Ianya termasuk juga tekanan udara.

Jadi, untuk pembersihan keyboard yang lebih berkesan, vakum kecil bertekanan rendah boleh digunakan bagi menyedut kotoran dan habuk di sekitar dan celahan papan kekunci.

Kedai Repair Macbook Putrajaya

#6 Check Condition Kekunci

Keadaan kekunci yang kurang memuaskan seperti longgar pada keyboard boleh menyebabkan kerja-kerja menaip kita terganggu dan boleh juga membawa kepada kerosakan penuh keyboard.

Jadi, kami di Kedai Repair Keyboard Macbook Putrajaya, kami nak pesan bahawa perlunya check samada kekunci di keyboard ni ada yang longgar atau tak berfungsi dengan baik supaya dapat detect masalah lebih awal dan menyelamatkan dari kerosakan lebih teruk.

Baca : MacBook Keyboard Guide

#7 Kena Air? Keringkan Segera! | ⁠Repair Keyboard Macbook

Seperti juga Iphone, Macbook juga adalah gajet yang sensitif kepada cecair.

Tumpahan cecair pada keyboard Macbook boleh menyebabkan bukan saja kerosakan kepada keyboard, tetapi jika meresap lebih dalam, mungkin boleh merosakkan sistem Macbook itu sendiri.

Jika ada tertumpah cecair pada keyboard, ini langkah terbaik sebelum anda bawa ke Kedai Repair Keyboard Macbook Putrajaya :

  1. Cepat-cepat matikan Macbook anda
  2. Keringkan cecair guna kain microfiber yang menyerap air atau tisu yang tak mudah koyak
  3. Anginkan Macbook supaya cepat kering
  4. Jika lambat kering, masukkan dalam bekas yang ada penyerap lembapan
  5. Bila dah yakin kering, barulah on Macbook dan check samada ada kerosakan atau tidak

Antara Pelanggan Kedai Repair Keyboard Macbook Putrajaya

Kedai Repair Macbook Putrajaya

NAMA : ALISYA
MODEL : MACBOOK PRO A2159
PROBLEM : LCD FLICKERING
SOLUTION : REPLACE NEW SCRE

PENUTUP | Repair Keyboard Macbook Putrajaya

Keyboard adalah part yang sensitif pada sesebuah Macbook dan perlu dijaga sebaiknya bagi memastikan kerja anda berjalan lancar. Semoga perkongsian ini dapat membantu anda menjaga papan kekunci Macbook dengan lebih baik.

Anda mencari kedai repair Keyboard Macbook yang Cepat, Murah & BerkualitiMRFIX – Kedai Repair Keyboard Macbook Putrajaya lah jawapannya!

MRFIX Gadgets

100% terjamin telus, berpengalaman, cepat dan mudah! Dalam masa 30 minit segala masalah gadget anda akan diselesaikan secara live di hadapan mata anda sendiri. Jadi apa tunggu lagi, jom pakat ramai-ramai kita serbu MRFIX untuk tawaran menarik dan servis pemeriksaan PERCUMA.