Jabatan Perdagangan AS telah mengumumkan larangan melarang orang di AS daripada memuat turun TikTok dan WeChat sebagai tindak balas kepada sepasang pesanan eksekutif yang ditandatangani oleh Presiden AS Donald Trump pada bulan Ogos.

Dalam sidang media mengenai masalah tersebut, Departemen Perdagangan AS menyatakan: “Parti Komunis China (PKC) telah menunjukkan cara dan motif untuk menggunakan aplikasi ini untuk mengancam keamanan nasional, kebijakan luar negeri, dan ekonomi AS Today yang diumumkan larangan, apabila digabungkan, melindungi pengguna di AS dengan menghilangkan akses ke aplikasi ini dan mengurangkan fungsi mereka dengan ketara. ”

Bercakap mengenai perkara itu, Setiausaha Jabatan Perdagangan AS, Wilbur Ross, mengatakan, “Tindakan hari ini membuktikan sekali lagi bahawa Presiden Trump akan melakukan segala daya untuk menjamin keselamatan nasional kita dan melindungi orang Amerika dari Parti Komunis China … Atas arahan Presiden, kami telah mengambil tindakan penting untuk memerangi pengumpulan data peribadi warga Amerika yang berniat jahat di China, sambil mempromosikan nilai-nilai nasional kami, norma berdasarkan peraturan demokratik, dan penegakan undang-undang dan peraturan AS yang agresif. ”

Larangan baru pada TikTok dan WeChat akan berkuatkuasa pada 20 September 2020. Sebagai sebahagian daripada arahan baru, transaksi berikut dilarang:

  • Sebarang penyediaan perkhidmatan untuk menyebarkan atau mengekalkan aplikasi mudah alih WeChat atau TikTok, kod konstituen, atau kemas kini aplikasi melalui kedai aplikasi mudah alih dalam talian di AS;
  • Sebarang penyediaan perkhidmatan melalui aplikasi mudah alih WeChat untuk tujuan memindahkan dana atau memproses pembayaran di A.S.

Selanjutnya, pada 20 September 2020, untuk WeChat dan pada 12 November 2020, untuk TikTok, transaksi berikut dilarang:

  • Sebarang penyediaan perkhidmatan hosting internet yang memungkinkan fungsi atau pengoptimuman aplikasi mudah alih di AS;
  • Sebarang penyediaan perkhidmatan rangkaian penghantaran kandungan yang memungkinkan fungsi atau pengoptimuman aplikasi mudah alih di AS
  • Sebarang peruntukan perkhidmatan transit atau peering internet yang dikontrak atau diatur secara langsung yang memungkinkan fungsi atau pengoptimuman aplikasi mudah alih di A.S.
  • Sebarang penggunaan kod, fungsi, atau perkhidmatan penyusun aplikasi mudah alih dalam fungsi perisian atau perkhidmatan yang dikembangkan dan / atau dapat diakses di A.S.

Perlu juga diperhatikan bahawa Presiden Trump telah memberikan masa sehingga 12 November agar masalah keselamatan negara yang ditimbulkan oleh TikTok dapat diselesaikan. Sekiranya berlaku, larangan yang disebutkan di atas boleh dicabut.

Masih perlu dilihat apakah ada perkembangan lebih lanjut mengenai hal ini pada saat larangan tersebut diberlakukan.