Sekiranya anda membeli komputer riba ultraportable pada bila-bila masa dalam beberapa tahun kebelakangan, kemungkinan besar anda mempunyai pemacu keadaan pepejal (SSD) sebagai pemacu but utama. Laptop permainan yang lebih besar juga berpindah ke pemacu boot SSD, sementara hanya sebahagian kecil mesin belanjawan yang tetap memilih pemacu cakera keras (HDD). Pemacu boot di PC desktop yang sudah siap, sementara itu, kebanyakannya SSD sekarang juga, kecuali pada model termurah. Dalam beberapa kes, desktop dilengkapi dengan kedua-duanya, dengan SSD sebagai pemacu boot dan HDD sebagai tambahan penyimpanan berkapasiti yang lebih besar.

Sekiranya anda perlu memilih satu, bagaimana anda memilih? Mari kita perhatikan perbezaan antara SSD dan HDD, dan tentukan kelebihan dan kekurangan masing-masing untuk membantu anda membuat keputusan.

 

Apa itu HDD dan SSD?

Apa itu HDD dan SSD?

Pemacu keras berputar tradisional adalah simpanan asas tidak mudah alih pada komputer. Artinya, maklumat di dalamnya tidak “hilang” ketika anda mematikan sistem, tidak seperti data yang tersimpan dalam RAM. Pemacu keras pada dasarnya adalah piring logam dengan lapisan magnetik yang menyimpan data anda, sama ada laporan cuaca dari abad yang lalu, salinan definisi tinggi dari trilogi Star Wars yang asli, atau koleksi muzik digital anda. Kepala baca / tulis di lengan mengakses data semasa piring berputar.

SSD melakukan fungsi asas yang sama dengan cakera keras, tetapi data disimpan pada cip memori flash yang saling berkaitan yang menyimpan data walaupun tidak ada daya yang mengalir melaluinya. Cip kilat ini (sering dijuluki “NAND”) adalah jenis yang berbeza daripada jenis yang digunakan dalam pemacu ibu jari USB, dan biasanya lebih cepat dan lebih dipercayai. SSD lebih mahal daripada pemacu ibu jari USB dengan kapasiti yang sama. (Lihat panduan menyelam kami dalam jargon SSD.)

Seperti pemacu ibu jari, SSD selalunya jauh lebih kecil daripada HDD dan oleh itu menawarkan pengeluar lebih banyak fleksibiliti dalam merancang PC. Walaupun mereka boleh menggantikan tempat cakera keras 2.5-inci atau 3.5-inci tradisional, mereka juga boleh dipasang di slot pengembangan PCI Express atau bahkan dipasang langsung di papan induk, konfigurasi yang sekarang biasa di komputer riba kelas atas dan semua-dalam-satu. (SSD yang dipasang di papan ini menggunakan faktor bentuk yang dikenali sebagai M.2. Lihat pilihan kami untuk SSD M.2 terbaik dan dapatkan lebih banyak maklumat mengenai jenis SSD pelbagai aspek ini.)