Input device adalah sebuah peralatan yang akan memasukan data dari luar komputer kedalam komputer. Peranti input akan menghantar data ke processor untuk diproses data yang di hantar oleh peranti input. Data yang di masukkan ke dalam sistem komputer boleh mengambil input isyarat.

Jenis-jenis peranti input

1.Keyboard

Keyboard adalah media input kerana apabila keyboard di tekan data-data dari luar komputer akan masuk kedalam komputer.Keyboard dapat menghantar data berupa nombor,huruf, simbol dan arahan untuk menaikan volume suara atau kecerahan skrin.Keyboard mempunya nombor dari A sampai ke Z.

2.Mouse

Sebuah peranti input yang digunakan oleh ramai pengguna.Mouse adalah peranti input yang dapat menunjukan arah di paparan skrin.Kegunaan mouse amat penting pada pengguna. Selain itu, mouse juga berfungsi sebagai scroll atas sampai kebawah untuk laman web yang panjang.

3.Touchpad

Touchpad adalah peranti input.Fungsinya sama sahaja seperti mouse sebagai penunjuk arah. Toucpad terdapat di bahagia laptop. Pada komputer ia amat susah di temui.

4.Joystick

Sebuah peranti input yang digunakan oleh pengguna yang ingin bermain permainan video. Joystick memudahkan pengguna untuk memberi arahan ketika bermain permainan video. Sesetengah pengguna sahaja yang menggun

5.Scanner

Tidak asing lagi penggunaan scanner pada masa kini.Scanner sebuah peranti input yang berfungsi sebagai Salinan kepada sebuah kertas dan menhantarkan ke paparan monitor. Scanner akan menjadikan Salinan tersebut menjadi bentuk gambar.

6.Microphone

Microphone adalah sebuah peranti input yang berfungsi sebagai kemasukan data yang berbentuk suara .