MRFIX - Baiki fon dan laptop

APA YANG ANDA HARUS LAKUKAN APABILA LAPTOP ANDA ADA MASALAH

Bacaan 2 minit

Pada masa kini, laptop di reka dengan alat keselamatan yang akan membuatkan laptop anda terpadam sendiri. Ia adalah tanda awal untuk laptop anda mengalami rosak. Apabila ia terpadam sendiri ia adalah perkara pemberitahuan. Paling mencabar adalah mencari punca yang menyebabkan laptop anda terpadam. Banyak ciri-ciri yang boleh menyebabkan perkara begini.

Overheating.

Ini perkara biasa terjadi pada laptop anda. Ia terjadi akibat anda menggunakan laptop anda terlalu lama sehingga melebihi waktu yang sepatutnya. Laptop ini lebih kurang macam manusia juga ia memerlukan rehat juga. Apabila seseorang itu tidak berehat dengan secukupnya badannya akan menjadi lemah. Sama juga seperti laptop, apabila ia bekerja terlalu lama ia akan mengalami kerosakan dan mengeluarkan tanda-tanda seperti terpadam. Sekiranya, anda tidak menggunakan laptop dalam jangka masa yang panjang ia tetap terpadam juga. Kemungkinan anda menggunakan laptop anda di atas permukaan kain. Permukaan kain akan menahan haba untuk melaluinya. Sekiranya anda meletakkan laptop itu di atas permukaan tersebut laptop anda akan menjadi terlebih panas akibat dari haba yang tidak dapat di buang. Anda tidak melakukan perkara di atas tetapi tetap terjadi. Berkemungkinan laptop anda mempunyai habuk yang banyak ia perlu lakukan servis. Habuk ini ia akan terperangkap di dalam kipas dan ia akan menutup saluran udara. Bila berlaku bergini anda laptop anda akan menjadi terlebih panas dan terpadam sendiri. Jalan penyelesaian di sini anda perlu melakukan servis kepada laptop anda. Kami menawarkan servis laptop dengan harga yang berpatutan sila datang kepada kami.

Kegagalan punca kuasa

Sekiranya, perkara di atas anda sudah lakukan tetapi berlaku juga ini boleh jadi sumber kuasa yang anda gunakan tidak mencukupi. Cuba cabut bateri dan cuba menggunakan kabel charger. Sekiranya laptop anda tidak masalah ini boleh terjadi sumber bateri anda tidak mencukupi. Lakukan pertukaran bateri sekiranya bateri anda yang boleh dikeluarkan anda boleh lakukan sendiri. Jika bateri anda dibina di dalam anda perlu menghantar kepada yang pakar.

Jangkitan virus

Yang ini adalah salah satu perkara yang menyusahkan. Virus di cipta untuk melakukan kerosakkan kepada laptop anda. Virus ini tercipta sama ada di reka atau tidak di sengajakan. Sesetengah virus ia akan menyerang laptop anda dan membuat Salinan pada data anda dan data penting anda di sembunyikan. Sekiranya berlaku perkara bergini anda perlu install antivirus pada laptop anda.

Kegagalan sistem operasi

Perkara ini berlaku akibat fail yang berada window berlaku kerosakan. Apabila ia berlaku kerosakan anda perlu melakukan install os yang baharu.

Jika masih berlaku perkara begini anda perlu menghantar kepada kami, supaya kami dapat melihat masalah yang di hadapi oleh komputer anda.

Sila hubungi kami:

  • 018-9886531

Datang ke kedai kami

  • No 50 , Jalan 7/7A , 43650 , Bandar Baru Bangi , Selangor