Sistem operasi membolehkan manusia melakukan interaksi dengan peralatan komputer , melalui beribu malah berjuta kod kod . Kod ini dicipta dengan menggunakan bahasa programmer seperti bahasa C# , bahasa C atau bahasa C++ . Ia memerlukan pengetahuan yang luas untuk mencipta sistem operasi ini .

 

Langkah langkah mencipta sistem operasi :

 

1 Belajar pengaturcaraan sebelum mula mencipta . Bahasa asas adalah penting , tetapi bahasa tinggi seperti bahasa C amat disyorkan .

2 Pilih storan mana yang anda mahu untuk menyimpan data sistem operasi anda . Ia boleh jadi DVD , CD , hard disk dan sebagainya .

 

3 Tentukan idea asas untuk OS anda . Untuk Windows misalnya , sistem GUI yang mudah digunakan dan dilengkapi sistem keselamatan adalah contoh idea teras .

 

 

4 Tentukan platform mana yang akan mendukung OS anda . IA-32 , ARM , dan X86_64 adalah yang terbaik .

 

5 Tentukan jika anda ingin bermula membina OS dari awal atau membina melalui sistem kernel yang sedia ada . Linux adalah contoh projek untuk mereka mencipta sendiri distro Linux mereka .

 

6 Tentukan jika anda ingin mencipta bootloader anda sendiri atau mencipta yang baru seperti Grand Unified Bootloader ( GUB ) . Kerana pengaturcaraan untuk bootloader pemahaman yang tinggi tentang BIOS , ia mungkin akan memakan masa untuk mencipta kernel .

 

7 Tentukan bahasa pengaturcaraan yang mana anda ingin gunakan . Bahasa yang disyorkan untuk digunakan adalah bahasa C .

 

8 Tentukan pengaturcaraan antaramuka aplikasi anda (API). Contoh API yang baik untuk dipilih adalah POSIX, kerana ia didokumentasikan dengan baik.

 

9 Tentukan design anda . Terdapat dua jenis kernel iaitu Monolithic kernel dan Microkernel .