MRFIX - Baiki fon dan laptop

Bagaimana Nak Baiki Masalah Bateri Laptop Yang Cepat Habis?

Bacaan 5 minit

Untuk menyelesaikan masalah bateri komputer riba Asus, Lenovo, Dell, atau HP, anda boleh mempertimbangkan untuk mengikuti cadangan ini. Ini berkaitan dengan firmware sistem atau tetapan yang salah yang dapat diselesaikan dengan mudah. Walaupun, jika bateri komputer riba anda sudah lama atau habis, anda harus mempertimbangkan untuk menggantinya.

 

1. Laraskan Power Setting pada Laptop anda
Sebarang perubahan terkini dalam power setting sistem anda juga boleh menjadi sebab masalah bateri komputer riba HP atau Acer. Sebaik-baiknya, ia boleh berlaku dengan komputer riba jenama mana pun dan boleh diperbaiki dengan mudah. Cukup pergi ke Setting> System> Power & Sleep dan sesuaikan tetapan untuk waktu tidur dan skrin semasa sistem dihidupkan atau di hibernasi.

laptop battery draining fast fix 5

Sekiranya anda mahu, anda juga boleh pergi ke “Additional Power Setting” dari sini untuk menjalankan rancangan yang dioptimumkan atau seimbang pada sistem. Dari sini, anda juga boleh membuat rancangan kuasa anda sendiri.

laptop battery draining fast fix 6

 

2. Pantau Screen Brightness
Anda mungkin sudah tahu bahawa paparan sistem adalah salah satu komponen utama yang memakan baterinya. Oleh itu, ini adalah perkara pertama yang kami cadangkan untuk dilakukan sekiranya bateri komputer riba HP anda cepat habis. Anda boleh mendapatkan tetapan kecerahan pada pintasan bar tugas atau hanya menggunakan kekunci fungsi untuk menambah / menurunkan kecerahan.

Sebagai alternatif, anda juga boleh pergi ke Setting> System> Display untuk menyesuaikan kecerahan layar ke tahap yang diinginkan. Usahakan agar tidak tetap tinggi kerana ia dapat membakar bateri komputer riba anda dengan lebih pantas.

laptop battery draining fast fix 2

 

3. Minimumkan Network Connection

Sekiranya anda mempunyai banyak rangkaian atau peranti periferal yang disambungkan ke sistem anda, ia juga boleh menghabiskan bateri komputer riba anda. Untuk ini, anda boleh pergi ke system’s Settings anda> Network Connections untuk memeriksa sambungan yang aktif sekarang. Dalam beberapa versi Windows, ia juga dapat dilihat di bawah Control Panel > Network and Internet > Network Connections.

laptop battery draining fast fix 7

 

4. Disable Lampu Latar Papan Kekunci anda
Di beberapa komputer riba premium, kami juga mendapat ciri lampu latar pada papan kekunci. Walaupun ia dapat membantu anda mengetik dalam gelap, ia juga boleh menyebabkan masalah seperti bateri komputer riba cepat habis. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci (seperti fungsi + F5 untuk HP) untuk menyesuaikan kecerahan.

laptop battery draining fast fix 3

Selain itu, anda juga boleh pergi ke system’s Control Center > Mouse dan Papan Kekunci sistem anda dan menonaktifkan fitur ini di bawah bahagian “Keyboard Backlight”.

laptop battery draining fast fix 4

 

5. Tutup mana-mana Ciri atau Proses yang Tidak Diingini dari Berjalan
Yang paling penting, jika terdapat terlalu banyak proses atau ciri yang berjalan di latar belakang, maka ia boleh menyebabkan masalah bateri komputer riba. Untuk mengkaji proses dan aplikasi yang sedang berjalan, buka Task Manager pada system. Untuk ini, tekan kombinasi kekunci Ctrl + Alt + Del atau Ctrl + Shift + Esc. Dari Task Manager, anda dapat memilih proses atau aplikasi apa pun yang tidak diperlukan dan klik pada butang “End Task” untuk menutupnya dari berjalan.

laptop battery draining fast fix 11

Selain itu, anda juga boleh pergi ke Setting > Aplikasi & Apps & Features anda dan hapus pemasangan aplikasi dari sistem anda.

laptop battery draining fast fix 12

 

6. Eject sebarang Disc Drive yang Dimasukkan
Kadang kala, CD atau DVD yang disambungkan pada sistem anda boleh menjadi sebab masalah bateri komputer riba anda. Oleh itu, anda boleh mempertimbangkan untuk mengeluarkan pemacu cakera dari komputer riba dengan hanya menekan butang pelepas di sebelah. Sekiranya itu tidak berfungsi, pergi ke My Computer (This PC), klik kanan drive icon disc, dan klik pada butang “Eject”. Ini akan membuka disc drive, membiarkan anda mengeluarkan CD atau DVD yang dimasukkan dari padanya.

laptop battery draining fast fix 10

 

7. Singkirkan Peranti Periferal yang Tidak Diingini
Selain daripada network connections, anda juga dapat memantau peranti persisian yang disambungkan ke sistem anda. Sebagai contoh, jika sistem anda disambungkan ke beberapa peranti pada masa yang sama, maka sistem ini boleh menyebabkan kegagalan bateri komputer riba. Dalam kes ini, anda boleh mencuba memutuskan USB Drive, tetikus tanpa wayar, CD / DVD, pembesar suara Bluetooth, atau peranti lain yang disambungkan.

Cukup pergi ke tetapan sistem anda untuk memantau ini atau klik pada ikon peranti di taskbar. Klik kanan untuk membuang peranti yang disambungkan dengan selamat dan memutuskan semua peranti periferal yang tidak diingini daripadanya.

laptop battery draining fast fix 8

 

8. Tamatkan Program Tidak Perlu dari Menjalankan
Terdapat banyak program dan aplikasi yang tidak diingini berjalan di latar belakang, menghabiskan bateri sistem anda. Untuk menyelesaikan masalah bateri Dell, anda hanya boleh memeriksa aplikasi latar belakang dan mematikan program yang tidak diingini. Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk menyelesaikan masalah bateri komputer riba Acer, Asus, HP, Lenovo, dan pengeluar lain juga.

Untuk ini, pergi kecomputer’s Settings > Privacy > Background Apps komputer anda. Sekiranya anda mahu, anda boleh mematikan ciri aplikasi latar belakang dari sini sepenuhnya atau hanya mengaktifkan / mematikan ciri untuk aplikasi terpilih. Saya akan mengesyorkan mematikannya sebentar untuk mengelakkan begitu banyak aplikasi berjalan di latar belakang.

laptop battery draining fast fix 9