pop-up boleh berupa iklan, pemberitahuan, tawaran, atau peringatan yang muncul pada browser windows anda saat ini, di windows baru, atau di tab lain. Beberapa pop-up ads muncul adalah iklan pihak ketiga yang menggunakan taktik pancingan data – seperti peringatan atau hadiah – untuk menipu anda agar mempercayai bahawa mereka berasal dari Apple atau syarikat lain yang dipercayai, jadi anda akan berkongsi maklumat peribadi atau kewangan. Atau mereka mungkin mengaku menawarkan muat turun percuma, kemas kini perisian, atau plugin, untuk menipu anda untuk memasang perisian yang tidak diingini.

Kecuali anda yakin akan kesahihan iklan, anda harus mengelakkan berinteraksi dengan pop-up atau laman web yang sepertinya mengambil alih skrin anda. Berikut adalah petua tambahan yang dapat membantu anda menguruskan pop timbul dan gangguan lain yang tidak diingini.
Pada harini ini kami akan share bagaimana anda nak hilangkan pop-up ads di ios..

 

Periksa dan kemas kini perisian anda

Sentiasa pastikan anda install software terkini untuk semua produk Apple anda. Banyak software yang di update mempunyai kemas kini keselamatan yang penting dan mungkin termasuk peningkatan yang membantu mengawal pop-up.

Tempat paling selamat untuk memuat turun aplikasi untuk Mac anda ialah App Store. Sekiranya anda memerlukan perisian pihak ketiga untuk Mac anda, dan tidak tersedia di App Store, dapatkannya terus dari developer atau sumber lain yang boleh dipercayai, bukan melalui iklan atau pautan.

Periksa setting Safari dan security preferences

Pastikan security setting Safari dihidupkan, terutama Block Pop-ups — untuk pop-up windows — dan Fraudulent Website Warning.

Di iPhone, iPad, atau iPod touch, pergi ke Settings> Safari dan aktifkan Block Pop-ups dan Amaran Fraudulent Website Warning.

Pada Mac anda, anda boleh mendapatkan pilihan ini di Safari> Preferences. Tab Laman Web merangkumi pilihan untuk menyekat beberapa atau semua tetingkap pop-up, dan anda boleh mengaktifkan amaran laman web palsu di security tab.

Pop-ups dan iklan in Safari

Sekiranya anda melihat iklan pop up yang menjengkelkan di Safari, anda boleh pergi ke Search field dan memasukkan URL atau search term baru untuk melayari laman web baru. Sekiranya anda tidak melihat Search field di iPhone, iPad, atau iPod touch, tekan bahagian atas skrin untuk membuatnya muncul.

Beberapa pop-up dan iklan mempunyai butang palsu yang menyerupai butang tutup, jadi berhati-hatilah jika anda cuba menutup pop-up atau iklan. Sekiranya anda tidak pasti, elakkan daripada menekan pop-up atau iklan tersebut dan tutup windows atau tab Safari.

Pada Mac anda, anda juga dapat mengemas kini setting anda untuk mengelakkan windows dibuka kembali setelah anda menutup Safari, atau cukup tekan dan tahan kekunci Shift ketika anda membuka Safari.

Sekiranya anda mungkin memasang adware atau software lain yang tidak diingini pada Mac anda

Sekiranya anda melihat pop-up di Mac anda yang tidak akan hilang, anda mungkin secara tidak sengaja download dan memasang adware (perisian yang disokong iklan) atau software lain yang tidak diingini. Laman web muat turun pihak ketiga tertentu mungkin merangkumi program yang tidak anda inginkan dengan software yang anda pasang.

Sekiranya anda berpendapat bahawa anda mungkin mempunyai malware atau adware pada Mac anda, update ke versi terbaru macOS. Sekiranya Mac anda sudah menjalankan versi terbaru, restart semula. macOS merangkumi built-in tool yang menghilangkan malware yang diketahui semasa anda memulakan semula Mac anda.

Periksa folder Aplikasi anda untuk melihat apakah anda mempunyai aplikasi yang tidak anda jangkakan dan uninstall aplikasi tersebut. Anda juga boleh memeriksa Extensions tab dalam pilihan Safari untuk memeriksa sama ada anda install extensions yang tidak perlu yang anda mahu matikan. Sekiranya anda terus melihat iklan atau program lain yang tidak diingini di Mac anda, hubungilah pihak Apple.