Rutin membersihkan telefon pintar anda akan membantu mencegah penyebaran virus. – AFP Relaxnews

Walaupun semua orang mungkin pernah mendengar bahawa skrin smartphone berpotensi menyimpan lebih banyak kuman daripada mangkuk tandas, kajian Australia baru-baru ini menunjukkan bahawa, dalam keadaan tertentu, coronavirus baru dapat bertahan selama 28 hari pada telefon pintar.

Oleh itu, sangat disyorkan untuk membersihkannya sekurang-kurangnya sekali sehari. Hanya memerlukan beberapa saat dan dapat mengelakkan anda dari jatuh sakit.

Setelah berbulan-bulan pandemik, semua orang memahami bahawa mencuci tangan adalah kunci untuk mengelakkan penyebaran atau jangkitan covid-19. Tangan kita mesti dicuci dengan bersih, beberapa kali sehari, tetapi kita tidak boleh melupakan objek yang paling sering kita sentuh pada siang hari iaitu smartphone.

Untuk membersihkan smartphone anda, anda memerlukan kain lembap (dengan sedikit sabun jika boleh). Gosokkan dengan lembut dengan kain supaya tidak menggaru skrin. Selepas itu, anda juga memerlukan kain kedua, kain kering, untuk menyelesaikan tugas.

Walau bagaimanapun, membersihkan telefon bimbit anda tidak hanya bermaksud menjaga skrinnya. Anda mesti mengeluarkan pelindungnya dan juga mencucinya dengan bersih. Keseluruhan peranti mesti dibersihkan, depan dan belakang serta tepi.

Namun, jangan sekali-kali menggunakan produk pembersih yang digunakan untuk rumah, dan jangan sesekali meletakkannya di bawah paip. Setitik air pun tidak boleh masuk ke dalam peranti.

perkara ini mestilah diulang secara berkala, sekurang-kurangnya sekali sehari semasa wabak.