Antara masalah yang selalu sangat technician kami jumpa adalah battery iPhone kembung dan juga phone2 yang lain. Kali ini customer mengadu yang iPhone miliknya mempunyai masalah battery drain walaupun sudah di cas penuh dan kadang-kadang tidak digunakan pon bateri akan habis sendiri

Beliau meminta technican dari chamo untuk membuat pemeriksaan terhadap Iphone miliknya. Selepas pemeriksaan technician kami dapati yang battery phone telah rosak dan berlaku kekerapan cas menyebabkan banyak masalah berlaku pada batetry tersebut.


 

 

Punca-punca battery rosak:

– Terlalu lama cas menyebabkan banyak tenaga yang mengalir masuk ke dalam bateri dan menyebabkan bateri kembung ataupun panas.

– Jika gunakan phone semasa charging, Ia boleh mengakibatkan bateri menjadi terlalu panas / Overheated.

– Tidak menggunakan original adapter dan cable dari provider (Tiruan). Maksudnya,bila kita caj (charger tiruan) ia tidak akan berhenti mengecas walaupun bateri telah penuh 100%.

– Kekerapan semasa mengecas apabila bateri belum low adalah salah satu punca battery cepat rosak. Contohnya, bateri masih 40% tapi nak caj juga. Tunggu sehingga bateri pada 10% baru boleh caj.

Jika anda mempunyai masalah seperti diatas atau phone anda mengalami kerosakan, anda boleh datang ke chamo bangi.

Alamat Kedai

 

Mrfix
(Bandar Baru Bangi)

No.50,Jalan 7/7A,
Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi, Selangor.
Landmark : Sebaris Sup Urat Keting (Blok Tengah)

Operation Hours : 10am-9pm
(EveryDay Open)