MRFIX - Baiki fon dan laptop

Berapa Banyak RAM Yang Diperlukan Untuk Telefon Pintar?

Bacaan 3 minit

Menambah lebih banyak RAM adalah cara mudah bagi pengeluar untuk menjadikan peranti kelihatan lebih baik. Sebilangan besar mesti bermakna lebih baik, bukan? Walaupun secara umum berlaku, mencari jumlah RAM yang tepat menimbulkan masalah unik dalam dunia telefon pintar. Berapa unruk dikatan “cukup”? Jawapan ringkasnya ialah anda harus mencari asas sekurang-kurangnya 4GB untuk telefon. Jawapan panjang sedikit lebih rumit.

 1. Bagaimana RAM Berfungsi
  Pertama, nota ringkas mengenai cara RAM berfungsi: RAM, atau memori seperti yang kadang-kadang disebut, adalah tempat telefon anda menyimpan maklumat ketika tidak menggunakannya, tetapi mungkin dalam masa terdekat. RAM jauh lebih pantas daripada storan dalaman yang anda ada di telefon anda, tetapi anda tidak mempunyai banyak simpanan.Fikirkan seperti memindahkan sesuatu dari laci ke meja anda. Lebih mudah untuk meraih sesuatu ketika berada dalam jangkauan tangan, tetapi anda tidak dapat menyimpan semuanya di atas meja anda, jadi anda memerlukan tempat untuk menyimpan barang ketika barang tersebut tidak digunakan.

  Katakan anda bermain permainan di telefon anda, tetapi kemudian anda mendapat panggilan telefon. Terdapat peluang yang sangat baik bahawa, setelah panggilan telefon anda selesai, anda akan kembali ke permainan itu. Semasa anda menjawab panggilan, telefon anda akan menyimpan permainan dalam memori. Sebaik sahaja anda menamatkan panggilan dan membuka semula permainan, permainan akan muncul tepat di tempat yang anda tinggalkan. Anda tidak perlu memuat semula keseluruhan aplikasi atau kehilangan kemajuan anda. Cuma ada.

 2. Adakah Telefon Anda Memerlukan 8GB RAM?
  IPhone XS dan XS Max adalah telefon pertama Apple dengan RAM 4GB (iPhone XR yang lebih murah mempunyai 3GB). Dalam setahun di mana beberapa telefon Android seperti Galaxy Note 9 dapat dikonfigurasikan dengan RAM sebanyak 8GB, sepertinya jumlah RAM yang agak remeh – tetapi semuanya bergantung pada cara anda menggunakannya.Apple terkenal menggunakan pemprosesnya sendiri dan mengawal perisiannya dengan ketat. Walaupun ada kelemahan untuk pendekatan ini, prestasi bukanlah salah satu dari mereka. Dalam ujian head-to-head yang dilakukan oleh PhoneBuff, iPhone XR dengan RAM 3GB diadu dengan Note 9 dengan 8GB, menggunakan lengan robot mekanik untuk memuat serangkaian aplikasi dan melakukan tugas-tugas asas.

  Kedua-dua telefon ditugaskan memuat 16 aplikasi yang berbeza dan melakukan beberapa tugas asas dalam satu “pusingan”, kemudian membuka kembali aplikasi dalam urutan terbalik pada yang kedua. Lap pertama diuji kelajuan pemproses, sementara pusingan kedua menguji berapa banyak aplikasi yang masih dalam memori, siap untuk kembali beraksi. Secara keseluruhan, kedua-dua telefon bimbit itu terikat, hampir tidak sepersepuluh saat antara mereka. Tetapi bagaimana?

 3. Standard RAM Semasa
  Apple mempunyai kelebihan kerana hanya membuat beberapa telefon. Android berjalan pada banyak, banyak lagi dan RAM dapat menjalankan gamut. Bagi kebanyakan pemilik telefon pintar, 4GB banyak. Namun, seperti yang ditunjukkan oleh Pixel 3, telefon anda perlu menggunakannya dengan baik. Sebenarnya, Google pada bulan Disember harus melancarkan kemas kini yang menangani pengurusan memori yang agresif pada Pixel 2 dan Pixel 3. Seperti yang dinyatakan oleh 9to5Google pada masa itu, telefon “akan menghalang beberapa aplikasi berjalan secara serentak. Contohnya, mengambil gambar dengan aplikasi kamera menghentikan pemutaran audio latar untuk beberapa pengguna. “Kesimpulannya: RAM itu bagus, tetapi ia hanya satu bahagian dari teka-teki telefon pintar. Faktor lain lebih penting dalam hal umur panjang dan prestasi, termasuk bateri, pemproses, modem, dan kemas kini perisian dari pengeluar. Apa-apa yang melebihi 4GB harus cukup untuk semua kecuali pengguna yang paling berat.