Motherboard yang rosak tidak semudah didiagnosis seperti bahagian komputer yang lain. Secara umum, ini kelihatan apabila komputer anda mengalami kesalahan perkakasan, seperti tidak melakukan boot. Tetapi anda tidak dapat menyempitkannya ke papan induk dengan segera. Walaupun begitu, ada beberapa langkah yang dapat anda lakukan untuk mengetahui kerosakan motherboard.

  1. Hidupkan PSU dan periksa lampu hijau pada papan induk. Sekiranya tidak ada lampu hijau, maka masalahnya adalah sama ada dengan bekalan kuasa atau papan induk. Periksa dengan PSU yang lain, dan jika papan induk masih tidak menyala, ia mungkin rosak
  2. Sekiranya lampu hijau menyala, periksa asas kosong komponen PC anda, iaitu CPU dan RAM. Sambungkan hanya dua komponen ini dan lihat sama ada motherboard boot ke BIOS atau UEFI.
  3. Sekiranya masih tidak boot, periksa bateri CMOS pada papan induk anda. Sekiranya komputer anda berusia lebih dari satu tahun, kemungkinan baterinya perlu diganti.

Sekiranya motherboard komputer telah didapati rosak, jadi anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh membaikinya, atau membeli komputer yang baru. Untuk mengelakkan perkara itu berlaku, anda perlu menjaga perisian komputer anda dengan baik