Anda mungkin mengalami masalah macam mana nak restore data dari iCloude anda. Sini ada beberapa langkah yang anda boleh lakukan:

  1. Hidupkan peranti anda. Anda mesti melihat skrin ‘Hello’. Sekiranya anda sudah sediakan peranti anda, anda perlu menghapus semua kandungan data sebelum anda dapat menggunakan langkah-langkah ini untuk restore dari backup anda.
  2. Ikuti langkah-langkah penyediaan pada skrin sehingga anda mencapai skrin Aplikasi & Data, kemudian tekan Restore dari iCloud backup.

  3. Log masuk ke iCloud dengan Apple ID anda.
  4. Pilih backup. Lihat tarikh dan ukuran masing-masing dan pilih yang paling sesuai. Selepas anda memilih, pemindahan bermula. Sekiranya mesej mengatakan bahawa versi perisian yang lebih baru diperlukan, ikuti langkah-langkah di layar untuk mengemas kini (Sekiranya anda tidak melihat langkah-langkah di layar untuk membantu anda mengemas kini, pelajari apa yang harus dilakukan).
  5. Apabila ditanya, log masuk dengan Apple ID anda untuk backup aplikasi dan pembelian anda (Jika anda telah membeli kandungan iTunes atau App Store menggunakan beberapa Apple ID, anda akan diminta untuk log in ke aplikasi yang di backup). Sekiranya anda tidak dapat mengingati kata laluan anda, anda boleh tekan ‘Skip This Step’ dan log masuk kemudian. Tetapi anda tidak akan dapat menggunakan aplikasi itu sehinggalah anda log masuk dengan Apple ID anda.
  6. Tetap berhubung dan tunggu bar process muncul dan selesai. Bergantung pada ukuran backup dan kelajuan rangkaian, bar process mungkin memerlukan beberapa minit hingga satu jam untuk diselesaikan. Sekiranya anda memutuskan sambungan dari Wi-Fi terlalu cepat, process akan berhenti sehingga anda menyambung semula.

  7. Sekarang anda boleh menyelesaikan setup dan menikmati peranti anda. Kandungan seperti aplikasi, foto, muzik, dan maklumat lain akan terus restore selama beberapa jam atau hari berikutnya, bergantung pada jumlah informasi yang ada. Cuba kerap menyambung ke Wi-Fi untuk membiarkan proses selesai.