MRFIX - Baiki fon dan laptop

Chrome untuk Android dan iOS kini dapat memberi tahu anda apabila kata laluan anda terganggu

Bacaan 2 minit

Google meningkatkan keselamatan dan kegunaan Chrome mudah alih – untuk iOS dan Android. Mulai hari ini, browser di smartphone anda akan memberi tahu jika terdapat masalah dengan kata laluanyang anda miliki sekarang, dan jika demikian, bagaimana memperbaikinya. Untuk memeriksa sama ada kata laluan anda telah disusupi, Chrome mengirimkan salinannya ke Google menggunakan bentuk enkripsi khas, yang tidak membenarkan Google mengetahui nama pengguna atau kata laluan anda.

Chrome for Android and iOS can now alert you when your passwords are compromised

Pemeriksaan Keselamatan juga akan datang ke Chrome mudah alih, pada versi penyemak imbas yang akan datang. Ini dapat memeriksa kata laluan yang disusupi secara manual, memberi tahu anda jika Penjelajahan Selamat diaktifkan, dan apakah versi Chrome yang anda jalankan mempunyai perlindungan keselamatan terkini. Pada iOS, anda juga dapat menggunakan Chrome untuk mengisi secara automatik maklumat masuk yang disimpan ke aplikasi atau penyemak imbas lain. Dan untuk meningkatkan keselamatan di iOS, anda akan mendapat permintaan pengesahan biometrik sebelum Chrome mengisi sebarang kata laluan.

Chrome for Android and iOS can now alert you when your passwords are compromised

Akan muncul di Android ialah Penyemakan Imbas Selamat yang Disempurnakan, yang secara proaktif melindungi anda daripada pancingan data, perisian hasad, dan laman berbahaya lain dengan berkongsi data masa nyata dengan perkhidmatan Penyemakan Imbas Selamat Google. Syarikat itu mengatakan bahawa di kalangan orang yang telah mengaktifkannya di desktop, perlindungan phishing ramalannya menyebabkan penurunan sekitar 20% pengguna memasukkan kata laluan mereka ke laman web pancingan data. Kelemahannya, tentu saja sekarang anda berkongsi lebih banyak data masa nyata mengenai penggunaan anda dengan Google.