ASUS ROG Phone 3 mungkin merupakan telefon yang dapat anda dapatkan sekarang sekiranya anda mahukan pengalaman permainan terbaik dalam telefon pintar. Dengan permainan yang semakin intensif, anda memerlukan sesuatu yang dapat mengatasinya dan lebih banyak lagi, dan ROG Phone 3 adalah peranti untuk itu. Ia mempunyai banyak features yang bertujuan untuk meningkatkan pengalaman bermain, apalagi bateri berkapasitas 6,000mAh untuk menarik anda melalui sesi yang panjang. Tetapi bagaimana jika anda belum selesai bermain permainan atau mempunyai akses ke pengecas dan tidak mahu menghabiskan masa bateri telefon? Anda pasti dapat mengecas telefon dan terus bermain, tetapi tarikan kuasa dari CPU dan GPU dan haba yang dihasilkan dari pengisian boleh memberi kesan negatif pada jangka hayat bateri. Itulah sebabnya ASUS telah memperkenalkan satu ciri baru bernama Bypass Charging pada ROG Phone 3.

ASUS sebenarnya sudah memiliki features pengisian daya melalui kedua-dua ROG Phone 3 dan ZenFone 7. Di bawah tetapan “Penjagaan Bateri”, ada features “had pengecasan” yang memungkinkan anda menetapkan tahap bateri yang, ketika dicapai, memicu litar pengisian ke hantarkan kuasa terus ke telefon dan bukannya bateri. Ciri Bypass Charging yang baru sangat serupa dengan itu tetapi dengan beberapa perbezaan utama. Pertama, ciri ini dapat dihidupkan dan dimatikan dengan mudah dari overlay Game Genie telefon, kerana ia sangat berguna ketika bermain. Kedua, Pengecasan Bypass tidak memaksa anda untuk menetapkan had atau mencapai peratusan bateri tertentu agar dapat berfungsi: Anda hanya boleh menghidupkannya bila-bila masa yang anda inginkan dari Game Genie.

Ini mempunyai beberapa kelebihan untuk pemain kerana tekanan pada bateri dikurangkan semasa sesi permainan berat, meningkatkan jangka hayat bateri secara keseluruhan. Tambahan pula, kerana bateri tidak menghasilkan banyak haba, telefon sebenarnya tidak memanas, menghasilkan pengalaman permainan yang lebih lancar. Kemas kini firmware yang merangkumi ciri ini pada ROG Phone 3, versi 17.0823.2008.70, kini dilancarkan. Berhati-hatilah untuk kemas kini yang akan datang ke peranti anda.

Asus ROG Phone 3 gets new bypass charging facility through software update  - Indian Lekhak - Desh Ka Lekhak