Laptop sebuah alat elektronik yang banyak membantu manusia. Laptop banyak digunakan pada masa kini. Ketiadaan laptop boleh menyebabkan anda berasa pening sebab tidak boleh melakukan kerja seharian.

Jangan tindih benda berat di atas laptop

Skrin laptop akan pecah sekinya terkena tekanan yang tinggi. Memang ia diletakkan di atas laptop tetapi bebanan objek yang di letakkan di atas laptop, akan menyebabkan skrin laptop anda mengalami kerosakan.

Jangan minum atau makan berhampiran laptop

Memamg seronok sekiranya anda dapat melihat video di depan laptop sambil makan atau minum, Di sini akan berlaku risiko bahawa makanan yang di makan akan tertumpah di atas laptop anda. Sekiranya, laptop anda terkena air ia akan menyebabkan motherboard boleh berlaku kerosakan. Apabila ia berlaku kerosakan kos untuk membaikinya sangat mahal. Sekiranya tidak dapat di baiki anda Terpaksa membeli laptop baharu.

Jaga suhu laptop

Laptop sebuah alat elektronik yang mempunyai komponen-komponen elektronik. Komponen-komponen elektronik akan bekerja dan ia akan mengeluarkan sedikit haba. Sekiranya laptop anda on terlalu lama ia akan membuat kipas anda bekerja terlampau kuat. Sekiranya kegagalan kepada kipas tersebut laptop anda akan mengalami padam sendiri atau berlaku kerosakan pada motherboard.

Sekiranya anda ingin menggunakan laptop anda dengan lama. Elakkan melakukan cara seperti di atas. Perkara-perkara di atas boleh menyebabkan laptop anda tidak boleh pakai lama.