Facebook Gaming pada hari Isnin melancarkan perkhidmatan permainan streaming awan baru, walaupun sedikit berbeza daripada yang anda harapkan. Daripada menyediakan akses ke permainan PC atau konsol seperti Stadia, GeForce NOW, dan Xbox Game Streaming, perkhidmatan baru Facebook menampilkan akses ke permainan mudah alih yang boleh dimainkan.

“Permainan awan adalah untuk memperluas jenis permainan yang sudah kami tawarkan, jadi kami akan mulai dengan format yang dinikmati orang di Facebook: permainan bebas untuk dimainkan,” kata Jason Rubin, VP Play, Facebook. “Itulah salah satu sebab mengapa kami bermula dengan permainan yang biasanya dimainkan pada peranti mudah alih.” Facebook mengatakan lebih daripada 380 juta orang bermain permainan setiap bulan di platform sosial, jadi syarikat berpendapat ada peluang besar di sini. Buat masa ini, perkhidmatan gergasi sosial tidak bertujuan untuk menggantikan perkakasan permainan kegemaran anda, tetapi itu tidak bermaksud syarikat itu akhirnya tidak akan bersaing di pasaran yang sama dengan Microsoft, NVIDIA, Google, dan Amazon.

“Kami percaya pada masa depan permainan awan jangka panjang, tetapi kami tidak akan berusaha mengagumkan anda dengan keajaiban pusat data kami, algoritma pemampatan, resolusi, atau bingkai sesaat,” kata Rubin. Rubin terus mengatakan bahawa dia tidak mahu menjual masa depan permainan awan, yang seolah-olah menyiratkan platform seperti Stadia atau Luna yang baru diumumkan Amazon telah melakukan itu.

Sekiranya anda tertanya-tanya apa tujuan akhir Facebook dengan perkhidmatan ini, kemungkinan ada kaitannya dengan potensi menjual iklan. Syarikat menggariskan bagaimana pengembang permainan dapat menyebarkan “iklan yang dapat dimainkan di awan sehingga orang dapat langsung mencuba permainan di Facebook.” Ini “demo interaktif,” kata Facebook, mengaburkan garis antara permainan dan iklan, lebih murah dan memakan masa untuk dibuat, dan memungkinkan untuk “banyak karya kreatif dijalankan dari satu APK.”

Perkhidmatan permainan awan Facebook akan pertama kali dilancarkan di A.S., dengan ketersediaan di California, Texas, dan negeri-negeri Timur Laut dan Tengah Atlantik, termasuk Massachusetts, New York, New Jersey, dan banyak lagi. Ketersediaan yang lebih luas dijangka dalam beberapa bulan akan datang. Mengenai jenis permainan yang boleh anda akses, Facebook mengatakan kumpulan permainan pertama dalam perkhidmatan baru itu merangkumi Asphalt 9: Legends, Mobile Legends: Adventure, PGA Tour Gold Shootout, Solitaire: Arthur’s Tale, WWE SuperCard, dan Dirt Bike Unchained. Apabila perkhidmatan semakin meningkat, perpustakaannya akan berkembang dengan penambahan permainan aksi dan permainan pengembaraan. Permainan aliran awan ini akan wujud bersama dengan katalog permainan segera Facebook yang ada yang dibina dalam HTML5.

Buat masa ini, perkhidmatan permainan awan baru Facebook hanya tersedia di Android dan di web, yang bermaksud pengguna iOS sekali lagi ketinggalan. “Walaupun dengan dasar permainan awan baru Apple, kami tidak tahu sama ada pelancaran di App Store adalah jalan yang layak,” kata Rubin. Facebook jelas tidak senang kerana tidak dapat melancarkan perkhidmatan di iOS, tetapi ada kemungkinan syarikat itu dapat meniru apa yang telah dilakukan Amazon dengan Luna. Luna tersedia di iOS sebagai aplikasi web progresif (PWA), jalan yang dilaporkan oleh Microsoft, tetapi masa depan kaedah ini tidak dapat dipastikan memandangkan sikap konservatif Apple mengenai perkhidmatan permainan awan dan standard aplikasi web.