Huawei Mate 40 with new 5nm Kirin SoC could launch in October 2020Huawei masih terus maju dengan pelancaran telefon pintar baru dan pelancaran lain, walaupun terdapat kemungkinan besar untuk menentangnya. Pada tahun lalu, syarikat tersebut melancarkan siri Huawei Mate 30, telefon pintar pertama dari syarikat yang mengakibatkan sekatan perdagangan A.S. Awal tahun ini, mereka mengikuti siri Huawei P40, trio telefon pintar yang mempunyai lebih banyak ciri canggih seperti zoom optik 10X dan pengecasan tanpa wayar 40W (dalam model Pro +). Kami menjangkakan OEM China akan memperkenalkan siri Huawei Mate 40 yang baru, dan khabar angin menunjukkan bahawa ia akan dikeluarkan seawal bulan depan.

Kami telah melihat rendering Huawei Mate 40 dan Huawei Mate 40 Pro. Huawei juga telah mula menggoda dengan pelancaran siri Mate 40 secara rasmi. Walaupun teaser biasanya tidak patut diperhatikan, teaser ini menunjukkan bahawa syarikat masih sepenuhnya berniat untuk bertahan walaupun ada sekatan yang lebih berat terhadapnya yang mengancam untuk menghentikan bekalan HiSilicon Kirin SoC.

Menurut laporan dari WinFuture.de yang mengutip sumber yang berkaitan dengan syarikat, siri Mate 40 boleh hadir dengan “SoC pertama dan hanya mampu 5G di dunia pada skala 5nm”. Kirin 5G SoC ini juga dikhabarkan akan menyatukan modem 5G terus ke cip. SoC boleh diberi nama Kirin 9000, tetapi kami masih menunggu lebih banyak perkataan untuk tujuan ini. Cip itu dikatakan telah dihasilkan di TSMC sebelum tarikh akhir pemutusan baru-baru ini berkuat kuasa, dan dengan laporan yang menunjukkan bahawa pembuat chip China juga menjauhkan diri dari Huawei kerana takut ada sekatan, ada banyak yang berlaku pada Huawei Mate 40.

Pelancaran siri Mate 40 dijangka sekitar pertengahan Oktober 2020. Sejauh mana OEM China menjual telefon pintar ini di beberapa bahagian dunia setelah kesan tarikh akhir pengesahan, masih belum dapat dilihat.