iOS 14 memperkenalkan reka bentuk baru untuk Skrin Utama yang memungkinkan penyesuaian yang jauh lebih banyak dengan penggabungan widget, pilihan untuk menyembunyikan seluruh halaman aplikasi, dan Perpustakaan Aplikasi baru yang menunjukkan kepada anda semua yang telah anda pasang sekilas.

Widget

Setelah iOS 14 telah diupdate Kini skrin utama dapat diakses ketika meleret dari kiri ke kanan pada paparan iPhone, mempunyai penampilan yang sama sekali baru dengan widget yang direka semula sepenuhnya

Widget memberikan lebih banyak data daripada sebelumnya untuk memberikan lebih banyak fungsi, dan Apple merancang semula widgetnya untuk aplikasi lalai seperti Kalendar, Stok, dan Cuaca. Terdapat juga widget baru untuk Waktu Skrin dan Berita Apple.

Semua pilihan widget anda dapat dilihat di Galeri Widget dengan menekan lama pada paparan, memilih “Edit Home Screen” dan kemudian mengetuk butang “+”. Cadangan widget Galeri Widget berdasarkan pada apa yang paling banyak dipasang oleh pengguna, dan pembangun aplikasi pihak ketiga dapat membuat pengalaman widget baru untuk aplikasinya.

Mana-mana widget boleh di keluar kan dari tampilan Hari Ini dan langsung ke Skrin Utama, di mana ia dapat diposisikan tepat di samping ikon aplikasi. Anda boleh mempunyai banyak widget di halaman Skrin Utama yang berbeza, disusun dengan cara yang paling berguna untuk keperluan anda.

Saiz Widget

Widget dalam paparan Hari Ini dan pada Skrin Utama hadir dalam saiz kecil, sederhana dan besar, masing-masing dengan kepadatan maklumat yang berbeza. Versi kecil widget Apple News menunjukkan hanya satu cerita, misalnya, tetapi versi yang lebih besar menunjukkan tiga

Maklumat yang diberikan dengan setiap ukuran widget berbeza-beza berdasarkan aplikasi, jadi perlu bereksperimen dengan pelbagai ukuran dan persediaan untuk melihat yang terbaik.

Widget Stacks

Anda dapat mengumpulkan hingga 10 widget di atas satu sama lain untuk menggunakan ruang dengan lebih baik, baik dalam Today view dan Skrin Utama. Sekiranya anda mengumpulkan banyak widget, anda boleh menukar antara mereka dengan hanya swipe sahaja.

Ciri ini memberikan utiliti maksimum sambil mengambil sedikit ruang.