Pada zaman ini penggunaan, telefon bimbit amat meluas. Anda mesti menginginkan telefon yang terbaik dan kapasiti bateri.Di sini kami menjelaskan tentang jenis bateri yang terdapat di dalam telefon.

BATERI NIKEL-KROMIUM.

  • Bateri yang terawal yang digunakan oleh perubahan telefon bimbit. Bateri jenis ini mempunyai kesan ingatan dan kapasitinya kecil.Perkara pertama apabila anda membelinya anda perlu cas bateri tersebut sampai 100%. Jika tidak, akan berlaku kerosakan kepada bateri tersebut.

BATERI HIDRIDA NIKEL-LOGAM.

  • Kebanyakan telefon menggunakan bateri jenis ini,yang tidak mempunyai kesan ingatan, dan mempunyai kapasiti yang lebih besar.Bateri jenis ini mudah di dapati dimana-mana. Kekurangan pada bateri jenis ini adalah masa untuk dicas sepenuhnya adalah 8 jam sewaktu mula-mula dibeli, untuk membuatkan bateri tersebut berfungsi dengan sedia kala.

BATERI POLIMER LITHIUM

  • Bateri ini tidak mempunyai kesan ingatan, dan mempunyai kapasiti bateri yang besar dari jenis bateri yang lain. Bateri ini boleh didapati di mana-mana sahaja dan hanya memerlukan 3 jam pengecasan sewaktu mula-mula di beli.