Pada era kini perkembangan telefon berkembang dengan pesat. Casing telefon juga berkembang dengan pesat untuk menarik minak pengguna memakainya. Casing telefon bukan sekadar hiasan di telefon ia juga boleh menjadi kesalamatan padan telefon tu sendiri. Disini kami menunjukan serba sedikit mengenai casing telefon tesebut.

Softcase

Softcase amat di gemari oleh sesetengah pengguna telefon. Softcase di perbuat daripada silica yang dilapis dengan kain atau kulit. Softcase hanya mampu menahan dari tekanan yang sedikit sahaja.Softcase menyebabkan telefon anda menjadi panas akibat menghalang pengudaraan masuk atau keluar telefon. Softcase akan menjadi kotor sekiranya anda tidak menjaganya dengan baik.

Hardcase

Casing ini amat keras dan diperbuat daripada alunium dan plastik. Casing jenis ini akan menampakkan telefon anda menjadi lebih kukuh.Casing ini dapat menghalang telefon anda menjadi panas. Casing ini apabila ia terjatuh dan menyebabkan impak yang kuat menyebabkan casing ini akan pecah atau retak.

Flip Cover

Casing ini menutup semua bahagian telefon dari depan dan dari belakang. Bahagian depan diperbuat daripada kain manakala bahagian belakang dibuat dari plastik.

Pocket case

Casing jenis ini serupa sahaja dengan flip cover.Perbezaannya dari segi saiz dan ia mempunyai pocket untuk meletakkan duit, kad dan lain lain yang berbentuk kecil.

Pouch case

Pouch case ini sebagai tempat penyimpanan telefon apabila ia tidak digunakan. Contohnya anda ingin menyimpan di sesuatu tempat seperti beg anda boleh memasukan kedalam pouch case ini dan letakan di dalam bag. Ia memastikan tiada benda tajam terkena telefon.

Waterproof

Casing ini sesuai untuk pengguna yang selalu bawak ketika mandi.Casing ini akan menghalang air dari masuk air. Pada masa ini tiada lagi telefon yang boleh masuk air dalam keadaan yang lama. Sekiranya mahu membawa telefon kedalam air.