MRFIX - Baiki fon dan laptop

Kad Memori: Apakah perbezaan antara ROM dan RAM?

Bacaan 2 minit

Apakah itu RAM dan ROM?

Read-only memory (ROM) adalah sejenis memori tidak mudah terbakar yang digunakan dalam komputer dan peranti elektronik lain. Data yang disimpan dalam ROM tidak dapat diubah secara elektronik selepas pembuatan peranti memori. Memori baca sahaja berguna untuk menyimpan perisian yang jarang diubah semasa hayat sistem, kadang-kadang dikenali sebagai firmware. Aplikasi perisian untuk peranti yang dapat diprogram dapat diedarkan sebagai kartrij pemalam yang mengandungi memori baca sahaja.

ROM juga merangkumi:

PROM – Memori Baca Sahaja yang Boleh Diprogramkan
EPROM – Memori Boleh Baca Hanya Boleh Diprogramkan
EEPROM – Memori Boleh Baca Hanya Boleh Diprogramkan dengan Pemadaman Elektrik

Random-access memory (RAM) adalah jenis memori yang paling umum digunakan untuk Memori Akses Cepat yang merupakan bentuk penyimpanan data komputer yang menyimpan data dan kod mesin yang sedang digunakan.

Peranti Memori Akses Rawak membolehkan item data dibaca atau ditulis dalam masa yang hampir sama tanpa mengira lokasi fizikal data di dalam memori. Sebaliknya, dengan media penyimpanan data akses langsung yang lain seperti cakera keras, CD-RW, DVD-RW dan pita magnetik yang lebih lama dan memori dram, masa yang diperlukan untuk membaca dan menulis item data berbeza dengan ketara bergantung pada lokasi fizikal mereka di media rakaman, kerana keterbatasan mekanikal seperti kelajuan putaran media dan pergerakan lengan.

RAM juga merangkumi:

SRAM – RAM statik (termasuk Cache L1, Cache L2 dan Cache L3)
DRAM – RAM Dinamik

DRAM adalah kad memori yang paling popular, yang digunakan di banyak peranti di pasaran.

 

Kita sudah mengetahui konsep ROM dan RAM, tetapi apa perbezaannya?

  1. ROM dan RAM adalah sejenis teknologi storan, tetapi kedua prinsipnya berbeza. RAM adalah penyimpanan rawak, kehilangan kuasa tidak akan menyimpan data, dan ROM dapat menyimpan data asal sekiranya berlaku gangguan kuasa. ROM adalah makna Memori Hanya Baca, yang bermaksud bahawa memori ini hanya boleh dibaca dan tidak boleh ditulis. RAM adalah singkatan untuk Memori Akses Rawak. RAM boleh dibaca dan ditulis secara rawak.
  2. Di komputer, semua orang tahu bahawa terdapat memori dan cakera keras. Sebenarnya, memori adalah sejenis teknologi RAM, dan ROM serupa dengan teknologi cakera keras. Kedua-duanya adalah memori, tetapi kelajuan RAM jauh lebih tinggi daripada kelajuan ROM.
  3. Di dalam telefon bimbit, RAM merujuk kepada memori telefon bimbit, yang merupakan memori dalaman telefon bimbit. Ia tergolong dalam simpanan rawak dan lebih pantas daripada ROM. Ini memainkan peranan penting dalam prestasi telefon bimbit. Di samping itu, setelah kuasa dimatikan, data akan dihapus. Contohnya, telefon bimbit menjalankan facebook dan Perisian lain, setelah menghidupkan semula telefon, perisian tersebut tidak dilog masuk.
  4. ROM adalah storan luaran. Sebagai contoh, kita sering dapat membeli kad SD ke dalam telefon bimbit, yang merupakan ROM telefon bimbit. ROM telefon bimbit adalah kad memori yang biasa kita katakan, dan ia juga boleh difahami sebagai cakera keras telefon bimbit. Ini digunakan untuk menyimpan fail sistem telefon bimbit, gambar, filem, dan lain-lain, dan tidak akan kehilangan data dengan kehilangan kuasa. Semakin besar ROM, semakin banyak data yang disimpan.