Mungkin korang tertanya-tanya kenapa korang beli hard disk dengan 2TB tapi bila dimasukkan dekat pc, anda lihat hanya 1.81TB sahaja ruang disediakan. Kalau  perkara ini berlaku dekat korang, jangan risau dan jangan kalut. Jangan juga nak salahkan kedai yang korang beli. Sebenarnya ada sebab kenapa semua itu berlaku.

Untuk pengetahuan korang, pembuatan hard disk menggunakan Sistem Unit Antarabangsa (SI) konvensyen apabila melabelkan kapasiti hard disk mereka. Awalan yang digunakan dalam SI adalah seperti Kilo-, Mega-, Giga-, Tera, Peta, Exab, Zetta, Yotta semuanya berasaskan perpuluhan. Disebabkan perkara ini, cakera keras 2 TB pada dasarnya bermaksud ia mempunyai kapasiti 2,000,000,000,000 atau 10 ^ 12 bait.

Tetapi seperti yang kita semua ketahui, komputer dibuat dalam bentuk binari dan tidak begitu menyukai idea untuk mempunyai nombor perpuluhan di dalam sistem. Jadi pada tahun 1999, International Electrotechnical Commission (IEC) memperkenalkan set baru awalan, Kibi-, Mebi-, Gibi-, Tebi-, Peta-, Exbi-, Zebi, Yobi, yang akan digunakan dalam menentukan gandaan perduaan kuantiti, dengan harapan dapat menjelaskan kekaburan antara sistem berasaskan perpuluhan dan binari. Nama-nama itu berasal dari dua huruf pertama awalan SI yang asal diikuti oleh bi, ringkasan daripada “binari”.

Sistem operasi seperti Windows tidak menggunakan sistem SI berasaskan perpuluhan untuk memaparkan kapasiti ruang hard disk. Ia selalu menggunakan nombor binari sebagai ganti. Jadi 1.81 TB yang ditunjukkan dalam sifat cakera di atas benar-benar bermaksud 1.81 TiB (Tebibyte).

Sama seperti Disk Managment di atas, sebenarnya ia harus disebut sebagai 1863.02 GiB.

Lihat perbezaan yang ketara di atas? Ini kerana ruang tambahan hard disk ada, 397,791,232 bait dalam kes ini.

Oleh itu, apabila korang beli hard disk yang labelnya 2 TB, korang akan dapat ruang simpanan 2 TB (2.000 GB). Tapi Windows akan maklumkan kepada korang yang ruang hard disk hanyalah 1.81 TB di dalamnya, jadi apa yang ia benar-benar maksudkan ialah bahawa terdapat 1.81 TiB. Maklumat GB / TB yang korang lihat dekat Windows sangat mengelirukan, perkara ini menyebabkan berlakunya banyak kekeliruan kepada pengguna.

Jadi korang nak salahkan siapa? Salahkan pengeluar hard disk yang tidak menggunakan sistem binari dalam datamenyebabkan lebelnya 2TB tapi lain bacanya? Atau salahkan Windows yang menggunakan sistem kibi sejak 15 tahun dahulu?

Itu terserah pada diri korang sendiri. Harap dengan apa yang korang baca dapat memberi pencerahan kepada korang tentang masalah yang korang alami.