Syarikat microsoft banyak mengeluarkan jenis sistem operasi(OS). Contohnya, Window Xp, Window Vista, Window 7, Window 8 dan yang paling baru adalah window 10.

Harini menceritakan kelebihan dan kekurangan window 7, Window 7 mempunyai 6 versi iaitu starter, home basic, home premium, profesional, enterprise dan ultimate.

Kelebihanya:-

1.Stabil dan lengkap

Microsoft production mengeluarkan window yang terbaharu iaitu window 10. Kebanyakan pengguna mengeluh bahawa window 10 terlampau berat. Hal ini demikian, akibat dari masalah kemaskini(update) yang terlampau banyak berlaku di window 10. Tidak sama sekali dengan window 7, kemaskini(update) berlaku apabila pengguna yang ingin memgemaskini.

2.Software yang mudah di cari.

Window 7 mempunyai software yang mudah kerana Window 7 di buat lagi awal dari window 8 dan window 10. Kebanyakan software yang di buat telah lengkap untuk window 7.

3.MUDAH DI GUNAKAN

Window 7 mudah di gunakan kerana icon yang lebih senang di fahami dan tidak mempunyai multi dekstop. Kelebihan yang sangat bagus jika menggunakan window 7.

KEKURANGAN

Setiap pembuatan mesti ada lebihan atau kekurangan ini pula kekurangan window 7.

1.Lebih senang memasuki virus

Window 7 di buat pada tahun yang lebih lama dari window 8 dan window 10. Oleh itu, window 7 senang diserangi virus kerana sistem yang lama.

2.Tiada versi baharu untuk window 7

Versi yang paling terbaharu untuk window 7 adalah window 7 ultimate yang mempunyai banyak ciri yang baharu untuk window 7. Selepas pengeluaran window 8, window 7 tidak lagi di naik taraf bentuk dan software yang di gunakan. Banyak software paling terbaru tidak dapat memasuki window 7

3.Kemaskini yang besar

Kuantiti data yang besar menyebabkan masa yang di ambil terlalu lama. Hal ini, mengganggu pengguna untuk mengunakan laptop dan komputer. Hal ini juga, membuat pengguna menggunakan data yang terlalu banyak untuk mengemaskini window 7.

Akhir sekali, semua yang diatas adalah kebaikan dan keburukan window 7.