Pada era ini, penggunaan laptop berkembang pesat hingga hampir semua rumah mempunyai laptop. Setiap perbuatan manusia mesti ada kekurangannya. Disini menyatakan satu masalah yang berlaku kepada sesetengah pengguna laptop iaitu laptop berkelip-kelip ketika menggunakannya.

1.Resolusi tidak stabil

Sekiranya anda menukar sistem operasi komputer, kebiasaanya resolusi laptop akan berubah hal ini menyebabkan tulisan kelihatan besar, icon aplikasi nampak besar atau kecil dan boleh terjadinya skrin berkelip.

cara-cara mengubah resolusi pergi Control Panel > Appearance and Personalization > Display > Screen Resolution dan pilih recomended>klik apply.

2.Masalah refresh rate

Refresh rate menentukan jenis frame yang di tunjukan setiap satu detik. Refresh rate yang tidak diletakan dengan betul boleh membuat komputer berkelip-kelip.Setaip jenis laptop berbeza kuantiti refresh rate. Kebanyakan laptop kuantitinya adalah 60 hz.

cara-cara mengubah refresh rate pergi Control Panel > Appearance and Personalization > Display > Screen Resolution > Advanced Setting>tekan monitor>tukar screen refresh rate dan klik apply.

3.Masalah heatsink

Masalah akibat kipas tidak berfungsi dengan baik mengakibatkan prosesor terlampau panas dan boleh berlaku keroskan.Masalah ini boleh di tangani dengan cara membersihkan motherboard. Disini kami menyediakan khidmat servis laptop.

Boleh hubungi / whatsapp kami :

  • 018 9886531

Atau walkin kepada kami :

  • No 50 , Jalan 7/7A , 43650 , Bandar Baru Bangi , Selangor .