Anda mungkin pernah mendengar akronim CPU berkali-kali ketika anda keluar mencari komputer riba atau pc untuk dibeli. Selalunya, jenis CPU dalam peranti akan disebut sebagai sebahagian daripada spesifikasi. Masalahnya adalah bahawa maklumat yang mereka berikan tidak pernah benar-benar menjelaskan kepada anda mengapa CPU sangat penting. Apabila anda menghadapi keputusan yang sukar untuk memilih antara dual core, quad core, i3, i5, i7, dan sebagainya, tidak mudah untuk mengetahui apa itu dan mengapa perkara itu penting. Mengetahui lebih banyak mengenai kepentingan CPU tentu akan membantu.

Best CPUs for gaming 2020 | PCWorld

Apa itu CPU?

The best CPU processor - Chicago Tribune

Sebagai permulaan, CPU bermaksud Unit Pemprosesan Pusat. Ini adalah nama yang hebat untuk apa yang akhirnya merupakan teknologi yang besar, sekurang-kurangnya dari segi pekerjaan yang dilakukannya. Yang pasti, CPU bukan satu-satunya unit pemprosesan di komputer. Terdapat banyak. Walau bagaimanapun, ia adalah unit pemprosesan pusat dan, oleh itu, adalah yang paling penting.

Analogi yang baik untuk CPU – dan yang mungkin anda dengar banyak – adalah otak. Otak bukan sahaja pusat saraf dalam badan anda kerana ia tidak dapat melaksanakan semua keputusan dalam badan anda. Saraf tulang belakang juga merupakan pusat saraf, dan begitu juga banyak bahagian badan anda yang lain. Semua ini adalah pusat pemprosesan. Walau bagaimanapun, kerana otak adalah pusat pemprosesan utama dalam badan anda, mengarahkan sebilangan besar organ dan proses – ia juga yang paling penting. Otak anda adalah CPU di badan anda. CPU adalah otak di dalam komputer.

Penggunaan CPU banyak dan merangkumi melakukan pengiraan, menjalankan program, dan sebagainya. CPU berfungsi sebagai sebahagian daripada ekosistem yang lebih luas dan lebih beragam yang merangkumi Random Access Memory (RAM) dan bahagian komputer yang lain. RAM menghantar banyak arahan ke CPU – yang menyahkod arahan dan kemudian memproses arahan ini dan memberikan berdasarkan output.

Semua Komputer Mempunyai CPU

Anda akan menemui CPU di setiap peranti elektronik. Sebenarnya, apa sahaja yang memenuhi syarat sebagai komputer – yang merupakan mesin yang menerima input dan kemudian memprosesnya dan mengembalikan output – mengandungi CPU. Ini termasuk desktop, komputer riba, TV pintar, telefon pintar dan tablet anda, antara lain. CPU hidup di papan litar, dikenali sebagai motherboard dan biasanya berbentuk persegi dan sangat kecil.

Pada papan induk, CPU mempunyai keupayaan untuk berinteraksi dengan dan mengawal perkakasan lain untuk menghidupkan komputer anda.

Bagaimana CPU berfungsi?

CPU telah mengalami banyak peningkatan sejak pertama kali dihasilkan. Walaupun begitu, di tengah-tengahnya, semua CPU mempunyai fungsi asas yang sama, yang menjadikannya sangat penting pada akhir hari.

Semua CPU mempunyai empat fungsi utama:

Fetch (Ambil)
Decode (Nyahkodkan)
Execute (Laksanakan)
Store (Simpan)

The Fetch Execute Cycle - YouTube

Fungsi Fetch
Fungsi ini semudah penerimaan arahan atau set arahan oleh CPU. Arahan ini akan datang dari RAM dan dalam bentuk rangkaian nombor binari (1s dan 0s), yang merupakan bahasa yang digunakan komputer untuk bercakap antara satu sama lain dan juga dalam diri mereka untuk menjalankan proses.

Setiap arahan yang datang ke CPU hanya satu bahagian dari keseluruhan. Ia adalah blok bangunan kecil dengan operasi yang lebih besar. Ini bermaksud CPU tidak hanya menerima arahan secara membuta tuli; ia juga perlu mengetahui arahan mana yang akan mengikuti arahan semasa. Untuk melakukannya, ia mempunyai kaunter program yang mengawasi alamat RAM dari mana arahannya berasal.

Sekiranya arahan itu berasal dari alamat 1, CPU akan mengetahui bahawa arahan seterusnya untuk program tersebut harus berasal dari alamat 2. Arahan tersebut disimpan dalam daftar yang dikenali sebagai Instruction Register. Setelah selesai, kaunter program akan menambahkannya untuk merujuk alamat untuk arahan berikutnya yang akan datang.

Fungsi Decode
Setelah komputer berjaya mengambil arahan dan menyimpannya dalam daftar arahan, ini dimaksudkan untuk menyahkod arahan tersebut. Untuk melakukannya, ia meneruskan arahan ke litar khas yang dikenali sebagai penyahkod arahan. Decoder arahan mengambil instruksi dan menyahkodnya menjadi satu set isyarat, yang kemudian akan dihantar ke bahagian CPU yang berlainan di mana mereka dapat diaktifkan.

Fungsi Execute
Arahan telah diterima oleh CPU, disimpan dalam daftar instruksi, dan kemudian dikirim ke dekoder instruksi, di mana mereka telah diterjemahkan. Mereka sekarang dihantar ke bahagian CPU yang berlainan di mana mereka dijalankan. Setelah arahan dijalankan, akan ada output, yang disimpan dalam daftar CPU, di mana petunjuk lain yang datang kemudian dapat merujuknya. Sekiranya hasilnya tidak perlu disimpan dalam daftar CPU, atau telah melebihi tujuannya dalam daftar, ia akan dihantar ke RAM atau cakera keras untuk penyimpanan, atau ke salah satu daripada banyak peranti output di komputer, seperti monitor paparan, pembesar suara dan sebagainya.

Fungsi Store
Di satu pihak, CPU menghantar output ke RAM dan cakera keras, di mana ia disimpan. Sebaliknya, CPU itu sendiri adalah peranti simpanan. Ia mampu menyimpan data di salah satu dari pelbagai daftarnya walaupun hanya untuk sementara waktu. Namun, perhatikan bahawa CPU bukan peranti penyimpanan tetap.

Segala data dalam CPU pasti akan hilang semasa kuasa ke komputer hilang. Segala proses yang berjalan ketika power dimatikan juga akan segera berhenti. Daftar dalam CPU ada untuk tujuan utama menyimpan data yang diperlukan dalam program dan proses yang sedang berjalan. Sebaik sahaja data selesai dengannya akan dihapus atau dihantar ke tempat lain.

Fungsi Multitasking
Satu fungsi tertentu yang berguna untuk CPU adalah membiarkan komputer anda melakukan pelbagai tugas. Untuk menjadi tepat sepenuhnya, satu CPU tidak mempunyai pelbagai tugas. Sebaliknya, ia bertukar-tukar dengan cepat antara tugas yang berbeza sehingga nampaknya semuanya dilakukan pada masa yang sama. Mungkin ada tugas yang melibatkan mengingatkan anda akan kemas kini yang sewajarnya sementara yang lain melibatkan memuatkan program yang ingin Anda buka sementara yang lain melibatkan memainkan filem di layar anda.

CPU akan beralih antara tugas-tugas ini dan membuatnya kelihatan seperti semuanya berlaku pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, bahkan CPU yang paling kuat mempunyai batasannya. Itulah sebabnya pengeluar memutuskan untuk mulai meletakkan beberapa CPU yang lebih kecil, yang disebut core, dalam satu CPU. CPU dengan dua CPU di dalamnya dikenal sebagai dual-core, satu dengan 4 dikenal sebagai quad-core, dan seterusnya, sampai ke octa-core, yang memiliki lapan CPU.

CPU ini memungkinkan untuk benar-benar multi-task kerana setiap CPU dapat menangani satu tugas pada satu waktu. Ini menjadikan komputer jauh lebih kuat dan juga meningkatkan kelajuan pemproses.