Pada era ini, penggunaan laptop di gunakan dengan sangan meluas.Laptop mempunyai fungsi yang terdiri daripada melayari internet, melihat video, mendengar lagu dan lain-lain. Laptop mempunyai komponen setiap komponen melakukan tugas mereka sendiri.

Power jack

Berfungsi untuk menurunkan voltan yang tinggi menjadi stabil.Selain itu, ia juga dapa mengubahkan aliran elektrik dari AC ke DC agar dapat digunakan oleh laptop.

Bateri

Sebagai suatu penyimpan kuasa elektrik untuk penggunaan laptop tanpa menggunaan kabel charger.

Motherboard

Sebuah papan induk yang mempunyai banyak komponen yang terlekat di atasnya. Motherboard di beri nama motherboard kerana ia adalah ibu kepada semua komponen. Sekiranya motherboard berlaku kerosakan semua komponen tidak dapat berfungsi dengan baik.

CMOS bateri

Ia berfungsi untuk pengaturan sistem BIOS(BASIC INPUT OUTPUT DEVICE).BIOS berfungsi sebagai sistem waktu dan banyak lagi.

Keyboard

Keyboard berfungsi sebagai papan penaip untuk menulis di dalam laptop.Ia akan menghantar data ke processor dan processor akan hantar data tersebut ke skrin.

Processor

Processor dikenali sebagai otak laptop. Processor berada di atas motherboard. Processor ia akan memproses arahan serta dan ia akan menhantar ketempat yang sepatutnya. Sekiranya processor rosak laptop tidak dapat berfungsi dengan baik.

Heatsink

 

Berfungsi sebagai penyejuk kepada processor anda. Ia akan membuang segala haba yang berada di laptop anda. Heatsink perlu di jaga dengan baik. Jangan biarkan habuk terkumpul terlalu lama.

RAM(Random Acess Memory)

Berfungsi sebagai penyimpanan data yang bersifat.Sekiranya,sumber elektrik tiada, data dalam itu akan kehilangan.

Harddisk

Hard disk berfungsi sebagai penyimpanan data yang kekal. Sekiranya, sumber kuasa terpadam ia tidak akan menjejaskan data yang disimpan di dalam itu.

VGA(Video Grafik Adapter) card

VGA adalah komponen laptop yang berfungsi untuk mencipta gamba pada paparan komputer. Sekiranya berlaku kerosakan pada VGA card ini ia perlu di gantikan dengan motherboard baharu.

CD/DVD ROM

Komponen ini berfungsi sebagai pembaca atau menulis data di atas CD dan DVD.

Sound card

Sound card berfungsi sebagai pembentukan suara di laptop anda.Sound card ini sudah tersedia bersama dengan motherboard.Sekiranya, berlaku kerosakan dalam salah satu port ia tidak akan menjejaskan port yang lain.Melainkan board pada sound card yang rosak.

Wifi card

Berfungsi sebagai pencari siaran internet.Sekiranya wifi card tiada laptop anda tidak dapat berhubung dengan internet.

Skrin laptop

 

Ini adalah satu benda paling penting dalam penggunaan laptop. Sekiranya tiada skrin laptop anda tidak dapat melihat apa yang ingin dipaparkan. Skrin ini mempunyai kabel lcd yang akan disambungkan ke VGA card.