Saya sudah sharekan sebelum ini tip-tip untuk kurangkan lagging games. (Kurangkan ping dan Tingkatkan FPS & Prestasi)

Untuk mengurangkan masalah lagging semasa main games, anda boleh mengoptimumkan perkakasan komputer anda.

       1. Anda boleh pertimbangkan untuk overclocking perkakasan anda.

Sekiranya anda mempunyai perkakasan yang betul, anda mungkin dapat mengeluarkan lebih banyak kuasa daripadanya dengan meningkatkan kelajuan dan voltan jam. Ini disebut sebagai “overclocking,” dan bukan tanpa risiko. Menambah voltan terlalu banyak dapat menggoreng peralatan anda, tetapi jika anda mendapat lebih banyak kuasa dari perkakasan anda, anda dapat melihat peningkatan prestasi yang ketara. Overclocking yang berat akan memerlukan teknik penyejukan yang lebih maju. Tidak semua perkakasan dapat di-overclock. [4]

  • Lihat Overclock a Graphics Card untuk arahan mengenai overclocking kad video anda.
  • Lihat Overclock CPU untuk arahan mengenai overclocking CPU anda.

 

2. Cuba PC optimizer program.

Terdapat beberapa program yang tersedia yang dirancang untuk meningkatkan prestasi semasa bermain permainan. Pengoptimum ini akan menangguhkan proses latar belakang yang tidak penting, merombak folder permainan anda, dan melakukan pengoptimuman lain. Jarak tempuh anda mungkin berbeza-beza dengan ini, terutamanya jika anda sudah meluangkan masa untuk menutup program latar belakang dan kerap mengekalkan pemacu keras anda. Program peningkatan popular termasuk: [5]

  • Razer Cortex
  • Gain Permainan
  • CCleaner
  • AVG PC TuneUp

 

3. Pertimbangkan untuk menaik taraf perkakasan anda.

Sekiranya anda belum menaik taraf komputer anda dalam beberapa ketika, beberapa peningkatan dapat meningkatkan prestasi permainan:

  • RAM – Sebilangan besar permainan yang dikeluarkan hari ini memerlukan RAM minimum 4 GB, dengan 8 GB disyorkan dalam kebanyakan kes. RAM cukup murah, dan memasangnya lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Lihat Pasang RAM untuk arahan.
  • Kad Video – Salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan prestasi permainan video anda adalah dengan menaik taraf kad video anda. Ini boleh menjadi sedikit mahal, tetapi kad pertengahan sekalipun dapat memberikan peningkatan prestasi yang ketara jika anda belum menaik tarafnya untuk sementara waktu. Lihat Memasang Kad Grafik untuk arahan.
  • CPU – CPU anda tidak begitu penting untuk permainan daripada sebelumnya, tetapi jika anda menjalankan komputer yang sangat lama, anda mungkin mahu meningkatkan ke pemproses quad-core. Meningkatkan CPU anda biasanya merupakan tugas yang paling rumit ketika melakukan peningkatan komputer, kerana biasanya memerlukan motherboard baru (dan RAM), yang juga memerlukan pemasangan semula Windows. Lihat Memasang Pemproses Baru untuk arahan.

 

Itu saja perkara yang saya boleh sharekan. Jika dengan cara ini anda juga tidak dapat selesaikan masalah ini. Anda boleh cuba dapatkan nasihat daripada pakar sendiri atau ke kedair repair yang berdekatan.

Selamat mencuba.