Mempunyai komputer riba lebih mudah untuk orang yang paling aktif daripada terikat ke meja dengan komputer yang tidak boleh di bawa ke mana-mana. Pelajar, novelis, jurujual dan usahawan bergantung pada komputer riba mereka untuk melakukan kerja atau kerja rumah mereka, berhubung dengan rakan, menulis memo dan menganalisis spreadsheet.

Sebuah komputer riba yang baik boleh menjadi kuat seperti yang anda perlukan. Dan itulah sebabnya komputer riba lebih mahal (kadang-kadang lebih banyak) daripada PC desktop. Lihat sahaja risalah dari kedai bekalan pejabat dan peruncit elektronik untuk membandingkan harga. Disini ingin memberitahu langkah-langkah selamat untuk laptop anda.

Jangan biarkan CD dan pendrive di tinggalkan di dalam komputer.

Sekiranya anda mahu pergi ke mana-mana, sama ada  perjalanan yang jauh atau dekat. Keluarkan CD, DVD dan pendrive anda yang disambungkan di dalam laptop tersebut. Dapat mengelakkan jangkitan virus untuk masuk ke laptop anda.Selepas itu, jangan biarkan laptop anda berada dalam sleep mode dan stanby mode. Seelok-eloknya anda perlu melakukan shut down pada laptop anda.

Kawal suhu laptop

Suhu melampau atau perubahan suhu boleh memberi kesan pada komputer riba. Sekiranya anda baru membawa beg komputer riba anda dari hari yang sangat panas, anda tidak perlu menghidupkannya sehingga ia mempunyai peluang untuk menyejukkan dan mencapai suhu bilik. Sekiranya, anda membuka laptop anda pada keadaan yang panas ia akan menyebabkan laptop  Skrin laptop Skrin notebook adalah komponen yang paling rapuh dan berisiko, dan ia boleh retak dan mudah rosak. Bersihkannya dengan penyelesaian yang selamat dengan menggunakan kain yang lembut atau tisu monitor. Jangan sentuh skrin dengan pen atau mana-mana penunjuk yang boleh mencalarkan skrin laptop tersebut. Skrin laptop ini sensitif sentuh dengan benda tajam terus calar..

Tutup Laptop

Pastikan anda menutup laptop untuk tutup keyboard anda. Sekiranya,anda membiarkan lptop anda terdedah sebegitu. Habuk yang kecil boleh memenuhi di dalam keyboard. Sekiranya keyboard mempunyai habuk yang banyak ia boleh menyebabkan keyboard anda tidak dapat di tekan atau mengacau sistem tersebut.

Gunakan VPN ketika memasuki wifi free

VPN adalah virtual private network yang berfungsi untuk membuat satu terowong lain untuk memasuki internet. Ia ibarat sebuah jalan yang tidak di lalui oleh orang.