MRFIX - Baiki fon dan laptop

Macam mana nak reset setting Window 10

Bacaan 2 minit

Sekiranya anda ingin reset semula setting window 10, terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan sendiri. Jadi, kalau Windows 10 anda berfungsi – atau bahkan jika kebanyakan berfungsi – sangat mudah untuk melakukan tetapan semula.

 • Pergi ke bidang carian di bar tugas anda dan ketik “reset”, dan akan keluar “Reset this PC” sebagai padanan terbaik. Klik pada itu.
 • Sebagai alternatif, klik pada kekunci Start (ikon Windows di sudut kiri bawah). Klik pada ikon gear (setup), dan pergi ke “Update & Security”> “Recovery.”

  Recovery screen membolehkan anda reset PC anda dengan mudah.

 • Pilih “Get started.”
 • Anda akan dapat memilih salah satu daripada dua pilihan. “Keep my files” akan menghapus aplikasi dan tetapan, tetapi membiarkan anda menyimpan file yang disimpan, sementara “Remove everything” akan mengatur ulang komputer ke keadaan “seperti baru”. Sekiranya anda pulih dari masalah kemas kini atau cuba membuang aplikasi yang tidak baik, anda boleh mencuba “Keep my files” terlebih dahulu. Sekiranya anda akan menyingkirkan komputer, pilih “Remove everything.”
 • Bergantung pada apa yang anda pilih, tetingkap seterusnya akan menawarkan tetapan tambahan. Jika anda memilih “Keep my files,” tetapan standard adalah memulihkan aplikasi dan tetapan yang disertakan dengan PC. Jika Anda mengeklik “Change settings”, Anda dapat mematikan “Preinstalled apps” agar set semula tidak mengembalikan aplikasi dan tetapan yang disertakan dengan PC. Klik sahkan untuk meneruskan.
 • Sekiranya anda memilih “Remove everything” dan pilih “Change settings” pada tetingkap tetapan tambahan, anda dapat memutuskan seberapa menyeluruh komputer anda akan dihapus. Piawaiannya adalah hanya membuang fail, yang lebih cepat. Sekiranya komputer anda tidak berfungsi dengan baik, mungkin ini adalah komputer yang anda ingin cuba. Sekiranya anda menyingkirkan komputer anda, atau mahu dihapuskan sepenuhnya, matikan penghapusan data, yang akan memakan masa lebih lama tetapi akan lebih teliti. Klik sahkan untuk meneruskan.
 • Setelah membuat penyesuaian, klik “Next.”
 • Anda hampir sampai. Tetingkap seterusnya adalah “Ready to reset this PC.” Jika anda memilih “Keep my files”, Anda dapat mengklik “List of apps to be removed” untuk melihat aplikasi mana yang mungkin perlu Anda ganti; senarai itu tidak tersedia jika anda membuang semuanya. Bagaimanapun, klik pada “Reset to start the process.”

  Sekiranya anda memilih “Keep my files”, anda dapat melihat aplikasi apa yang akan dikeluarkan.

 • Anda mungkin perlu memasukkan kunci pemulihan untuk meneruskan. Anda seharusnya dapat mencarinya dengan melog masuk ke akaun Microsoft anda (atau akaun pemilik komputer) di aka.ms/myrecoverykey.

 

Dengan apa yang dikongsikan, harap dapat membantu anda menyelesaikan masalah anda