Bagi korang yang suka selfie dan ambil gambar, kamera adalah antara bahagian yang amat penting yang perlu dititik beratkan sebelum membeli smartphone baharu. Ini kerana kamera membolehkan korang untuk mengambil gambar yang cantik melalui smartphone kesayangan korang. Semakin besar nilai Mega Pixel yang ada disesuatu smartphone maka semakin berkualitilah gambar yang diambil.

Untuk masalah kerosakkan bagi kamera ini korang haruslah membuat service smartphone di kedai repair atau service centre yang berdekatan. Untuk mengatahui masalah ini merupakan masalah hardware kamera tersebut atau masalah apk kamera yang terinstall dismartphone, korang boleh ikuti cara-cara ini.

 

Membuat Pemeriksaan Kamera

  1. Korang kena buat pembersihan data untuk aplikasi Kamera korang. Caranya; pergi ke Setting > Pilih Apps > Running dan cari aplikasi stock kamera korang. Bila korang jumpa, tekan pada apps tersebut dan clear data.
  2.  Kemudian korang harus hentikan aplikasi itu daripada berjalan untuk sementara waktu, Setting>>Apps>Running pilih aplikasi yang sudah korang clear data tadi sekarang korang harus memberhentikannya dengan tap pada Force Stop.
  3. Setelah korang sudah lakukan arahan diatas, run semula aplikasi kamera korang kembali. Jika masalah ini tetap tidak dapat dibaiki itu mungkin berpunca daripada masalah hardware kamera smartphone itu sendiri.

Kalau masalah itu berpunca dari masalah hardware, korang kena bawa smartphone korang ke kedai repair phone berdekatan dengan korang. Jadi korang bolehlah cuba untuk ke kedai kami, MrFix Bangi, dan juga boleh dapatkan khidmat nasihat melalui panggilan dan mesej.

 

MRFIX BANDAR BARU BANGI
(SMARTPHONE & MACBOOK REPAIR SPECIALIST)

No.50, Jalan 7/7A, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi, Selangor Darul Ehsan
Landmark : JPJ Bangi (Blok Tengah)
Beroperasi setiap hari
Waktu operasi : 10.00am – 9.00pm

 

Atau hubungi kami di;

0189886531

MRFIX Bangi – Smartphone & Macbook Repair Specialist