Macbook sememangnya bukan murah . Namun tak dapat dinafikan Macbook keluaran Apple merupakan keluaran laptop yang tak dinafikan memang terbaik dalam industri . Terdapat banyak kelebihan peranti Apple ini , antaranya rekebentuk yang premium dan ketahanan yang kuat , keyboard yang sangat baik dan touchpad yangsangat pintar , hayat bateri yang panjang dan operasi yang mudah digunakan dan pelbagai lagi .

 

Berikut adalah harga Macbook yang berada dipasaran sekarang .

Yang paling berbaloi untuk dibeli diantara semua pilihan diatas adalah MacBook Air  13 inci kerana hayat bateri yang panjang dan prestasi yang memuaskan daripada processor Core i5 generasi kelima . Setiap MacBook mempunyai kelebihan dan keunikkan mereka yang tersendiri .

Berikut adalah pecahan setiap MacBook dan bagaimana mereka dibandingkan dari segi keputusan ujian untuk membantu anda memilih peranti yang betul .

 

KEBOLEH ALIHAN TERBAIK : 12 inci MacBook

MacBook 12 inci begitu padat dan ringan , mudah dibawa kemana mana sahaja , kerana beratnya hanya 2.03 paun , dan berukuran 0.52 inci pada titik ketebalan .

MacBook 11 inci pula menduduki tempat kedua dalam kategori ini . Walau bagaimana pun , perlu diingat bahawa ianya hanya menawarkan satu port USB-C tunggal .

 

JANGKA HAYAT BATERI TERBAIK : MacBook Air 13 inci

Dikemaskini pada tahun ini, 13-inci MacBook Air adalah salah satu daripada komputer riba paling lama tempoh penggunaan bateri. Ia berlangsung selama 14 jam pada ujian bateri oleh Laptop Mag , yang melibatkan ujian berterusan melayari laman web melalui Wi-Fi.

13-inci MacBook Pro (Retina) adalah yang ke-2, dengan ketahanan bateri selama 12 jam pada ujian yang sama.

 

 

PAPARAN TERBAIK : 12 inci MacBook dan 13 Inci MacBook Pro ( Retina )

 

Terdapat MacBook dengan Paparan Retina, dan ada yang tidak. Anda akan melihat perbezaan besar dari segi resolusi dan kualiti warna. Sebagai contoh, 13-inci MacBook Air telah terperangkap dengan piksel yang agak rendah iaitu 1440 x 900 piksel untuk beberapa tahun, manakala yang baru, yang lebih kecil 12-inci MacBook mempunyai 2304 x 1440 piksel. Jadi, walaupun 12-inci MacBook mempunyai skrin yang lebih kecil, ia menawarkan gambar yang lebih tajam dan seolah-olah lebih besar daripada itu.

13-inci dan 15-inci Retina MacBooks masing-masing mempunyai skrin lebih tajam pada 2560 x 1600 dan 2800 x 1800 piksel. Paparan 15 inci kelihatan begitu tajam yang Apple terpaksa mengeluarkan MacBook Pro 17 inci dari barisan. Mempunyai resolusi seperti ini menjadikannya lebih mudah untuk meletakkan dua tetingkap sebelah-menyebelah dan dapat dilihat dengan lebih terperinci. Walau bagaimanapun, 15-inci MacBook Pro mempunyai resolusi yang lebih tinggi daripada 13 inci MacBook Pro, ianya tidak berprestasi dalam “color reproduction”.

 

 

Semua komputer riba Apple menawarkan kecerahan skrin melebihi purata kecerahan skrin laptop yang lain, 13-inci MacBook Pro adalah di bahagian paling atas, mencatatkan 389 nit pada ujian yang telah dilakukan, mengatasi 12-inci MacBook dan 13-inci MacBook Air. 11-inci MacBook Air banyak mengeluarkan kecerahan untuk paparan, dengan mencatatkan 370 nit.

 

 

PILIHAN PORT TERBAIK : MacBook Pro 13 inci dan MacBook Pro 15 inci

Jika anda suka untuk plug lebih daripada satu peripheral sekaligus ke dalam laptop anda, anda hendaklah mengelak  dari membeli 12-inci MacBook, kerana ia menggunakan port USB-C tunggal untuk kedua-dua kuasa dan sambungan kepada peranti lain.
Anda memerlukan adapter/dongle untuk sambungan iPhone atau mana-mana alat USB lain. Ingin mendapatkan kuasa dan menyambung peripheral dan paparan pada masa yang sama.
Berikut adalah beberapa adapter/dongle untuk USB-C :
Antara 13-inci MacBook Air dan 11-inci MacBook Air, kami memberi sedikit kelebihan kepada 13-inci MacBook Air  kerana ia menawarkan slot SD card. Jika tidak, kedua-dua MacBook Air tersebut memiliki dua USB 3.0 port dan Thunderbolt 2 port untuk menyambung paparan.

MacBook Pro mempunyai port yang paling banyak kerana ianya mempunyai ruangan pada casis paling atas, dengan satu tambahan Thunderbolt 2 port dan HDMI untuk pelbagaikan lagi sambungan paparan.

Saranan Secara keseluruhan

Artikel ini dapat membantu anda untuk membuat perbandingan antara MacBook yang akan memenuhi keperluan anda sebelum anda memilih model tertentu. Macbook Air adalah untuk mereka yang mahu prestasi yang baik dan hayat bateri yang panjang,dan mesin ini boleh dapat dengan harga yang berpatutan.

Pengguna Mac yang tegar, foto dan video editor perlu kepada 13-inci atau 15-inci MacBook Pro(Retina), yang menawarkan paparan Retina sangat tajam bersama-sama dengan pemproses dan reka bentuk yang tahan lasak. Walaupun lebih mahal, 15-inci MacBook Pro adalah benar-benar satu-satunya pilihan bagi mereka yang mencari prestasi yang tinggi.

12-inci MacBook adalah satu sistem khusus. Ia adalah pilihan yang paling mudah alih dalam barisan Apple, tetapi kos yang hampir menyamai 13-inci Macbook Pro (yang menawarkan lebih kelajuan dan paparan yang lebih besar) dan ia $ 300 lebih daripada 13-inci MacBook Air (yang mempunyai hayat bateri lebih lama dan beberapa port ).

Jadi untuk piihan 12-inci MacBook hanyalah jika anda betul-betul kaki travel, itulah yang terbaik. Bagi sebahagian besar pembeli, 13-inci MacBook Air terus menjadi pilihan yang terbaik, tetapi 13-inci MacBook Pro pula adalah tempat kedua kerana skrinnya yang lebih baik.

Selamat membuat pilihan yang tepat.