Telefon Android boleh menjadi terlalu panas kerana beberapa sebab, termasuk penggunaan berlebihan, masalah bateri, dan pendedahan kepada cahaya matahari.

Telefon Android anda adalah komputer yang canggih, dan semua komputer menghasilkan haba semasa mereka berjalan. Tetapi sementara PC desktop dan komputer riba anda mempunyai kipas untuk membantu menguruskan kepanasan, telefon anda tidak. Itu bermaksud ia cenderung menjadi panas ketika digunakan.

Telefon yang hangat tidak biasa dan jarang, jika pernah, menjadi masalah. Namun, jika anda mendapati bahawa telefon Android anda menjadi tidak selesa atau sangat panas, anda harus mengambil beberapa langkah untuk menyejukkannya – dan menghalangnya daripada menjadi sangat panas di masa depan. Pasti jelas apabila telefon anda terlalu panas. Ia tidak akan panas, tetapi sukar dipegang dan juga panas apabila disentuh.

Apa yang perlu dilakukan jika telefon Android anda terlalu panas

Sekiranya telefon anda menjadi terlalu panas, anda harus berusaha menyejukkannya dengan segera. Berikut adalah beberapa langkah pencegahan dan penyelesaian masalah standard yang boleh anda ambil.

 

Berhenti menjalankan tugas yang intensif pemproses

Ini bermakna anda harus menutup aplikasi streaming video anda dan berhenti bermain permainan mudah alih. Contohnya, jika telefon terasa sangat panas semasa menonton Netflix, hentikan aplikasi penstriman untuk melepaskan pemproses.

 

Jauhkan telefon anda dari cahaya matahari secara langsung

Selalunya, telefon terlalu panas ketika berada di dalam kereta yang panas dengan cahaya matahari yang terik langsung melalui kaca depan. Sekiranya boleh, pindahkan ke bahagian kenderaan yang teduh. Tetapi jangan memasukkannya ke dalam poket atau beg berat yang akan menahan panas dan tidak membiarkannya memancar.

 

Keluarkan peranti Android dari casingnya

Sebilangan kes telefon lebih cenderung memerangkap panas daripada yang lain. Oleh itu, jika telefon anda sangat panas, angkat casingnya sehingga panas dapat terpancar dengan lebih mudah.

 

Berhenti mengecas Android anda semasa anda melakukan tugas intensif pemproses

Mengecas telefon anda memanaskan bateri. Bermain permainan memanaskan CPU dan komponen lain. Menggabungkan kedua-duanya boleh menyebabkan Android panas yang tidak dijangka.

 

Sekiranya boleh, matikan telefon Android anda dengan segera

Biasanya, anda boleh melakukannya dengan menekan dan menahan butang kuasa di sisi telefon dan kemudian mengesahkan bahawa anda mahu mematikannya dengan mengetuk skrin.

 

Cara memastikan telefon Android anda tidak terlalu panas

Semua nasihat mengenai menyejukkan telefon bimbit berlaku untuk mengelakkannya daripada terlalu panas di tempat pertama.

Sebagai contoh, anda mungkin melihat bahawa menonton sesi Netflix yang panjang menjadikan telefon anda panas, jadi sebaiknya pendekkan sesi streaming video anda. Begitu juga, elakkan mengecas telefon anda semasa anda menggunakannya secara aktif untuk aplikasi intensif. Dan jika anda menyedari bahawa telefon anda menjadi sangat panas semasa mengecas, anda mungkin ingin mengeluarkannya dari casing semasa anda mengecasnya.

Langkah berjaga-jaga ini biasanya dapat menjadikan telefon anda tidak terlalu panas, tetapi jika anda mendapati bahawa telefon anda rentan terhadap pemanasan berlebihan, mungkin ada masalah perkakasan yang perlu ditangani. Anda harus menghubungi perkhidmatan pelanggan untuk telefon anda untuk mengetahui apakah ia perlu diservis.