Setelah berminggu-minggu teaser telah dikeluarkan, akhirnya OnePlus memulakan debutnya dengan OnePlus 8T beberapa hari yang lalu. Dan sementara peranti ini dijual, kami sudah mula mendengar khabar angin mengenai penggantinya – OnePlus 9. Seperti laporan Android Central baru-baru ini, OnePlus 9 yang akan datang akan dilancarkan pada bulan Mac tahun depan, empat minggu lebih awal daripada garis masa pelancaran biasa OnePlus.

OnePlus biasanya melancarkan barisan utamanya pada bulan Mei setiap tahun. Walau bagaimanapun, tahun ini syarikat melancarkan siri OnePlus 8 pada bulan April. Sekarang, menurut sumber industri yang mengetahui jadwal pelancaran OnePlus, syarikat itu mempertimbangkan pelancaran lebih awal untuk siri OnePlus 9 yang akan datang.

OnePlus bukan satu-satunya OEM yang mempertimbangkan pelancaran awal untuk kapal induk tahun 2021. Seperti laporan terbaru, Samsung juga berencana untuk melancarkan siri Galaxy S21 pada Januari tahun depan, hampir sebulan menjelang kitaran pelancaran biasa. Walaupun kami belum menerima penjelasan dari mana-mana syarikat mengenai jadual pelancaran yang diperbaharui, ada spekulasi bahawa kedua-dua syarikat melancarkan kapal induk mereka pada awal tahun depan untuk memberi masa rak mereka lebih banyak sebelum peranti yang lebih popular di barisan mereka melanda pasaran.

Dalam kes OnePlus, ini adalah barisan mid-range Nord syarikat yang nampaknya telah mencuri perhatian dari siri OnePlus 8 tahun ini. Bagi Samsung, Galaxy S20 FE yang dilancarkan baru-baru ini telah membayangi barisan utama Galaxy S20. Oleh kerana kedua-dua syarikat merancang untuk mengembangkan barisan baru ini, masuk akal bagi mereka untuk melancarkan kapal induk mereka awal tahun ini untuk memberi mereka sedikit masa eksklusif.