OPPO hari ini telah mengumumkan bahawa syarikat tersebut telah menjalin kerjasama dengan operator telekomunikasi Orange (France Telecom) untuk melancarkan varian eSIM OPPO Watch di pasar Eropah.

Bukan hanya OPPO Watch, lebih banyak produk dari syarikat itu juga akan digunakan untuk rangkaian Orange, termasuk dua telefon pintar 5G baru – Reno 4Z 5G dan Reno 4 Pro 5G, bersama dengan telefon pintar 4G bernama OPPO A72.

Oppo Reveals Dazzling New Oppo Watch. Should Apple Be Worried?OPPO kini telah menjalin kerjasama dengan operator telekomunikasi utama di pasaran Eropah, termasuk Orange, Vodafone, dan Deutsche Telekom.

OPPO Watch menampilkan paparan AMOLED fleksibel 3D 1,91 inci besar dengan 326 PPI dan gamut warna DCP-P3 100%. Syarikat itu mengatakan bahawa ia memilih reka bentuk persegi kerana merasakan kotak lebih cekap dalam memaparkan maklumat.

Peranti ini dikuasakan oleh platform Qualcomm Snapdragon Wear 2500 dan dipasangkan dengan pemproses bersama Apollo 3. Yang boleh dipakai menjalankan OS Watch berasaskan ColorOS, yang merupakan kulit khusus berdasarkan sistem operasi Android.

Apple Watch Could Be Outclassed By Oppo Watch In These 5 WaysIa mempunyai storan dalaman 8GB, GPS, NFC, dan Bluetooth 4.2 untuk sambungan. Jam pintar ini dikuasakan oleh bateri 300mAh atau 430mAh (bergantung pada variannya) dan mempunyai sokongan untuk teknologi pengecasan pantas VOOC.

Ia dilengkapi sensor denyut jantung quad-optik yang membuat pengguna sentiasa mengetahui kesihatan jantung dan juga dapat mengesan anomali. Mod standard lain untuk jam pintar juga ada, bersama dengan beberapa mod khas untuk pemula seperti mod ‘lari mudah 5km’ dan mod ‘kecergasan mudah 5 minit’. Jam tangan ini juga kalis air hingga 50m air.

Berkat sokongan eSIM pada peranti, OPPO Watch membolehkan pengguna membuat dan menerima panggilan telefon pada peranti serta mengakses internet secara bebas, tanpa perlu menyambungkan peranti yang boleh dipakai ke telefon pintar.