MRFIX - Baiki fon dan laptop

OS Harmony Huawei hadir ke telefon pintar, dengan code release yang dijanjikan untuk Oktober 2021

Bacaan 2 minit

Huawei berada di tempat yang terancam dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan keadaan mereka terus bertambah terancam. Tetapi China itu tidak berniat pergi ke mana-mana, paling tidak tanpa bertanding. Tahun lalu, di HDC 2019, Huawei telah mengumumkan sistem operasi pihak pertama sendiri, Harmony OS, memamerkan bahagian penting dari visinya untuk masa depan. OS Harmony dipamerkan pertama kali di Honor Vision Smart TV, dan Huawei tetap komited untuk Android pada masa itu untuk keperluan telefon pintarnya. Syarikat itu mengulangi rancangan itu sekali lagi pada bulan Disember 2019. Tetapi perkembangan baru-baru ini telah memaksa syarikat untuk memikirkan kembali strateginya. Pada HDC 2020, Huawei kini telah mengumumkan bahawa Harmony OS akan datang ke telefon pintar, dengan SDK beta yang dijangkakan pada akhir tahun 2020, dan telefon pintar yang bakal dikeluarkan sekitar Oktober 2021 tahun hadapan.

Harmony OS 2.0 adalah tema utama pengumuman hari ini, dengan kemas kini baru membawa perubahan pada bus perisian, pengurusan data, dan keselamatan pada OS, serta pengenalan kerangka UX yang adaptif. Dengan kemas kini ini, Huawei juga berharap dapat memenuhi janjinya untuk membuka sistem Harmony sumber terbuka, memberikan akses kepada orang ramai ke pakej SDK, emulator, dan alat IDE. Projek sumber terbuka telah disumbangkan kepada Yayasan Sumber Terbuka Atom China Terbuka, dan akan dilancarkan secara berperingkat. Bit mudah alih projek, termasuk SDK, akan tersedia dalam versi beta pada akhir tahun 2020.

Huawei unveils HarmonyOS – Gadget

“pada 10 September, HarmonyOS terbuka untuk peranti IoT 128KB-128MB, seperti TV pintar, alat pakai, kereta dan banyak lagi. Pada bulan April 2021, kami akan membukanya ke peranti 128MB-4GB dan pada bulan Oktober 2021, HarmonyOS akan dibuka untuk peranti di atas 4GB. ” – Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif, Huawei CBG

Seperti yang dinyatakan di atas, Huawei juga merancang untuk membuka sumber keseluruhan OS Harmony melalui projek OpenHarmony. Ini membolehkan pembangun membina versi sumber terbuka OS, seperti yang anda boleh lakukan untuk Android dengan AOSP. Ini akan menjadi penting dalam mendorong penggunaan pelbagai vektor permukaan, terutamanya dengan seberapa banyak berat badan Huawei sendiri yang menggunakan OS ini.