MRFIX - Baiki fon dan laptop

Pelancaran siri Huawei Mate 40 pada 22 Oktober

Bacaan 2 minit

Huawei akan melancarkan telefon pintar siri Mate 40 terbarunya seminggu selepas acara iPhone 12 Apple yang dilancarkan hari ini. Gergasi teknologi China telah mendedahkan tarikh pelancaran rasminya yang berlaku pada 22 Oktober.

Seperti biasa, kami menjangkakan acara Huawei Mate 40 akan disiarkan secara langsung dan berlangsung pada pukul 14:00 CEST, iaitu pada pukul 8 malam waktu Malaysia. Oleh kerana Malaysia adalah pasaran utama untuk Huawei, kemungkinan peranti unggulan baru akan hadir ke pasaran tempatan sejurus selepas pelancaran global.

Kerana sekatan AS yang berterusan, Mate 40 boleh menjadi telefon pintar terakhir yang menggunakan pemproses Kirin kelas unggulan. Seperti yang diungkapkan oleh CEO Huawei Consumer Business Group Richard Yu, Huawei tidak akan dapat menghasilkan cip mewah setelah 15 September dan Kirin 9000 baru dikatakan sebagai pemproses utama mereka. Huawei telah terputus dari pembekal cip utamanya, TSMC, kerana sekatan perdagangan AS. Ini juga bermaksud bahawa siri Mate 40 mungkin ditawarkan dalam jumlah yang sangat terhad untuk pasaran global.

Huawei Mate 40 render allegedly appears in a promo image - Huawei Central

Seperti yang dinyatakan oleh maklumat bocor sebelumnya, Mate 40 dan Mate 40 Pro diharapkan dapat mengekalkan bonggol kamera bulat besar dengan array kamera 2 × 2. Kedua-dua peranti harus menyokong rangkaian 5G dalam seni bina SA dan NSA sebagai standard. Dari segi paparan, ia diperkirakan akan menampilkan kadar penyegaran 120Hz dan peranti baru akan mendapatkan lubang pukulan selfie yang luas sama dengan siri P40 yang ada sekarang.

Sama seperti pendahulunya, siri Mate 30, peranti Huawei baru akan berjalan di Android dengan Perkhidmatan Mudah Alih Huawei. Ini bermakna ia tidak akan disertakan dengan aplikasi dan perkhidmatan Google, dan anda harus menggunakan AppGallery Huawei untuk memuat turun aplikasi.