MRFIX - Baiki fon dan laptop

Pengumuman Terbaik Dari HUAWEI DEVELOPER CONFERENCE 2020

Bacaan 3 minit

Pada hari pertama HUAWEI DEVELOPER CONFERENCE 2020, kami melihat pengumuman terbesar berlaku dalam ucaptama awal pertama mereka. Acara HDC.Together bermula pada 10’09/2020 sehingga 12/09/2020. Setiap ucaptama disiarkan secara dalam talian, menjadikan acara ini dapat diakses oleh sesiapa sahaja yang ingin menyertainya.

 

Teras HMS 5.0

Pada acara pertama, Richard Yu meraih kejayaan syarikat baru-baru ini dan menyoroti bidang tumpuannya ketika ini. Dalam ceramah ini, mereka memperkenalkan kami kepada HMS Core 5.0. Kemas kini alat pembangun ini membawa kami kit baru seperti kit kamera, kit kongsi, alat cast +, dan kit tanpa wayar. Kit baru ini menjanjikan untuk menjadikan komunikasi dan penghantaran lebih mudah diakses daripada sebelumnya.

HMS kini mempunyai komuniti pemaju sebanyak 1.8 juta orang, dan 96.000 aplikasi kini telah mengintegrasikan teras HMS secara global. AppGallery telah mencapai 261 bilion muat turun aplikasi dalam H1 2020. Oleh kerana perkhidmatan HMS dan AppGallery terus berkembang pesat, Huawei menawarkan sokongan luas untuk pemaju luar negara yang ingin menjangkau khalayak berbangsa Cina.

Mengikuti topik HMS, Huawei bercakap mengenai projek Cyberverse mereka, yang menggunakan peta Huawei AR. Projek ini merangkumi alat pemprosesan peta 3d, keupayaan rendering yang mendalam, keupayaan pengiraan ruang, dan alat penyuntingan senario 3D. Matlamat utama adalah untuk mewujudkan pesaing untuk Peta Google dan Peta Bing.

Huawei HiCar diumumkan sebagai penyelesaian yang akan memberikan cara perjalanan yang lebih bijak. HiCar akan menjadi alternatif untuk Apple Carplay dan Android Auto. Huawei sudah bekerjasama dengan 20+ pembuat kenderaan dan mempunyai sokongan untuk 30+ aplikasi.

“Kami berharap suatu hari, setiap kereta di jalan dapat menikmati pengalaman HiCar.”

Richard Yu

HarmonyOS 2.0

Richard Yu terus membuat salah satu pengumuman persidangan terbesar iaitu HarmonyOS 2.0. Sistem operasi ini dirancang untuk menjadi penyelesaian lintas platform untuk kedua-dua peranti mudah alih dan komputer. Huawei menunjukkan kepada kita banyak situasi yang berbeza di mana HarmonyOS akan melebihi, seperti navigasi berasaskan jam tangan. Rangka kerja UX adaptif bermaksud pembangun hanya perlu mengembangkan aplikasinya sekali, dan secara automatik ia akan menyesuaikan diri dengan setiap jenis peranti.

Banyak masa dihabiskan untuk menghabiskan beberapa ciri baru yang boleh anda jangkakan di HarmonyOS 2.0. Ini kelihatan sebagai tambahan baru yang kuat dan menarik untuk sistem operasi mudah alih, dan akan menarik untuk melihat bagaimana platform baru ini berkembang. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai HarmonyOS 2.0, pergi ke developer.harmonyos.com

EMUI 11
Pengumuman besar berikutnya adalah EMUI 11. EMUI adalah versi Android Huawei yang dibuat untuk telefon pintar dan tablet Huawei dan Honor. Kemas kini seterusnya berdasarkan Android 11.

Banyak usaha dimasukkan ke dalam animasi UI baru. Huawei menggunakan teknologi penjejakan mata untuk mengkaji bagaimana manusia berinteraksi dengan EMUI, dan mengubah reka bentuknya sehingga memerlukan sedikit pergerakan mata. Inilah kunci di sebalik semua animasi baru di EMUI 11

EMUI 11 mempunyai fokus kuat pada kolaborasi berbilang skrin. Split-screen telah menjadi fitur di EMUI untuk waktu yang lama, tetapi layar ponsel kecil dan terbatas. EMUI 11 kini dapat menggunakan PC untuk menampilkan skrin tambahan dari telefon pintar anda. Demo ditunjukkan di mana grafik dapat diseret dengan lancar dari paparan PC ke layar tablet. Ini berkelakuan sama seperti jika anda menyeret tetingkap aplikasi di dua monitor yang disambungkan ke PC yang sama. Ciri baru ini sepertinya akan sangat menarik untuk diuji, apabila EMUI 11 tersedia di lebih banyak peranti.

Sari kata AI akan menjadi ciri penting lain dalam kemas kini ini. Keupayaan untuk subtitle video dalam masa nyata adalah ciri kebolehaksesan penting yang telah kita lihat muncul dalam kemas kini Android baru-baru ini. Namun, jika anda dapat menterjemahkan sari kata anda juga, ini membuka lebih banyak peluang. Subtitle AI baru mempunyai kemampuan untuk menterjemahkan dari bahasa Inggeris, Jepun, dan Korea ke dalam bahasa Cina.