Pada awal tahun ini pada bulan Julai, kami mengetahui bahawa Google sedang berusaha untuk menyatukan Docs, Chat, dan Meet dengan Gmail. Dan setelah kebocoran pertama muncul, Google mengumumkan penyatuan sebagai pratonton akses awal untuk pelanggan G Suite. Syarikat kini telah maju dan mengubah sepenuhnya G Suite sebagai Ruang Kerja Google, dengan ciri dan ikon baru untuk Gmail, Calendar, Drive, Docs, Meet, dan banyak lagi.

Mengikut catatan blog mengenai masalah ini, Google Workspace yang baru menawarkan semua aplikasi, termasuk Gmail, Calendar, Drive, Docs, Sheets, Slides, and Meet, di satu lokasi yang mudah.

Berkat integrasi yang lebih mendalam ini, pengguna Google Workspace kini dapat membuat dan bekerjasama secara dinamis pada dokumen dengan tetamu di ruang Sembang, berkongsi kandungan, bekerjasama dengan orang lain di luar organisasi mereka, dan memastikan bahawa setiap orang mempunyai akses ke maklumat yang sama.

Google Workspace Icons

syarikat itu merancang untuk melancarkan sokongan Meet-in-picture Meet ke Docs, Sheets dan Slides dalam beberapa bulan mendatang. Semua integrasi baru ini pada masa ini terhad kepada pelanggan Google Workspace, tetapi syarikat itu merancang untuk memberikan pengalaman pengguna baru kepada pengguna dalam beberapa bulan mendatang.

Seiring dengan pengalaman pengguna yang terintegrasi, syarikat juga telah menerapkan identiti jenama baru yang “mencerminkan visi produk kami yang bercita-cita tinggi dan cara produk kami bekerjasama.” Sebagai sebahagian daripada identiti jenama baru, syarikat itu kini telah mendedahkan ikon empat warna baru untuk perkhidmatan seperti Gmail, Drive, Kalendar, Meet, Dokumen, Helaian, dan Slaid. Walau bagaimanapun, ikon untuk enam aplikasi, termasuk Docs, Sheet, dan Slide, telah digabungkan menjadi satu.

Lihat video di bawah untuk melihat ikon yang baru: