Laptop pada masa kini banyak digunakan. Laptop adalah alat peranti yang sangat bernilai pada masa kini. Harga laptop pada masa kini hingga mencecah ribuan ringgit. Laptop menjadi sasaran oleh semua orang. Selain daripada laptop data di dalam laptop juga menjadi peranan penting untuk seseorang mengodam laptop anda.

Sekiranya anda tidak meletakkan password kepada laptop anda. Sesiapa sahaja boleh memasuki laptop anda atau menggunakan laptop anda sesuka hati. Ia memang meletakkan password ini adalah sesuatu yang leceh. Jika anda meletakkan password anda sudah menyelamatkan data-data penting anda.

Selain daripada itu, laptop anda tidak terjejas kepada virus dengan senang. Nampak macam tidak masuk akal. Di sini akan menerangkan kenapa meletakkan password boleh menyelamatkan laptop anda dari terkena virus. Apabila anda tidak menggunakan laptop anda, semestinya kawan anda akan menggunakan laptop anda. Ia akan menyambunkan pendrive ke laptop anda tanpa pengetahuan anda. Di sini virus akan di sebarkan sekiranya pendrive tersebut mempunyai virus.

Disini menunjukkan cara-cara meletakkan password pada laptop anda. Window 7 sahaja.

1.Tekan start menu dan tekan control panel

2.ubah category kepada small image

3.selepas itu pilih user acount

4.tekan create password

5.Masukkan anda punya password dan klik create password selepas itu laptop anda sudah mempunyai password