Sekiranya korang baru mempunyai peranti Android, korang mungkin baru sedar yang fon korang lag ataubslow yang sebelum ini korang tak sedar. Aplikasi yang dimuat turun sedikit perlahan, dan juga menu memerlukan sedikit masa untuk muncul.

Berikut adalah tiga cara untuk korang cuba dan selesaikan masalah yang android fon korang hadapi.

 1. Kosongkan cache

  Setiap kali korang melayari laman web di telefon korang, ia akan menyimpan data dalam cache korang. Mengosongkan cache korang mampu meningkatkan kelajuan Android korang.

 2. Delete fail dan aplikasi yang tidak digunakan
  Delete aplikasi yang tidak pernah korang gunakan dapat mengosongkan ruang penyimpanan dan operasi. Juga berguna untuk menghapus fail, foto, video, dokumen, dan apa sahaja yang korang tidak perlukan.Dengan cara ini, korang mungkin dapat faham apa memakan ruang telefon korang. Korang boleh melakukan cara ini dengan pergi ke Setting, kemudian membuka “Storage” (yang mungkin berada di bawah tab “Device maintenance”) dan mencatat berapa banyak ruang kosong yang korang miliki dan apa yang paling banyak digunakan.
 3. Restart atau reset peranti korang

  Sekiranya korang telah cuba semua cara yang basic dan Android korang masih perlahan, termasuklah On dan Off peranti, jadi korang perlu untuk membersihkan dan memulihkan Factory setting korang.1. Backup telefon korang terlebih dahulu, kemudian pergi ke Setting.

  2. Ketik “General managment” dan pilih “Reset”.

  3. Tekan “Reset setting”.

  Dan jika itu tidak berjaya, cuba “Factory data reset”. Selepas menggunakan semua cara itu, dan masih tidak berjaya, korang boleh berjumpa dengan orang yang lebih pakar. Mungkin fon korang mempunyai masalah yang korang sendiri tidak sedar.

 

Jadi, sekiranya korang mengalami sebarang masalah mengenai android korang, korang boleh ke kedai kami di:

MRFIX BANDAR BARU BANGI
(SMARTPHONE & MACBOOK REPAIR SPECIALIST)

No.50, Jalan 7/7A, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi, Selangor Darul Ehsan
Landmark : JPJ Bangi (Blok Tengah)
Beroperasi setiap hari
Waktu operasi : 10.00am – 9.00pm

 

Atau hubungi kami di;

0189886531

MRFIX Bangi – Smartphone & Macbook Repair Specialist