MRFIX - Baiki fon dan laptop

Punca-punca battery phone kembung dan cara mengatasinya.

Bacaan 2 minit

Bateri adalah satu sumber kuasa untuk sesebuah alat elektronik. Bateri akan kembung tanpa kita sedari dan ianya sangat merbahaya kerana ianya boleh membuatkan phone anda meletup. Disini mempunyai beberapa punca bateri kembung.

1.Terlebih cas.

  • Pengguna selalu terlupa untuk memadamkan suis selepas phone full charged.  Apabila anda mengecas telefon tersebut melebihi masa, ia boleh menyebabkan bateri phone kembung.

Jadi, cara untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan cable yang mempunyai auto cut-off selepas sahaja battery phone fully charged. Selain itu, anda boleh setting pada phone untuk auto cut-off jika phone tersebut telah fully charged.

2. Penggunaan kabel charger yang tidak berkualiti.

  • Memang kabel klon atau kabel yang tidak berkualiti murah tetapi kabel yang klon boleh membahayakan pengguna telefon tersebut akibat kadar kemasukan elektrik yang lain tidak menepati criteria yang ada pada bateri.

Jadi, cara untuk mengatasinya ialah, dengan menggunakan kabel charger yang diberi oleh pembekal semasa anda membeli phone anda atau beli yang original.

3.Penggunaan powerbank yang tidak berkualiti

  • Ramai yang tidak tahu bahawa penggunaan powerbank tiruan menjadi satu penyebab bateri anda kembung.Powerbank yang murah mengalirkan arus elektrik yang tidak sama seperti powerbank original.Sekiranya arus yang di masukkan tidak sama atau terlalu tinggi boleh menyebabkan bateri telefon menjadi kembung.

Jadi, untuk mengatasinya, anda perlulah bijak memilih powerbank yang original dan sesuai untuk phone anda.

Namun, jika battery phone anda masih kembung, Mrfix boleh membuat battery replacement untuk kedua-dua ios dan android device. Dalam masa yang singkat, anda boleh membuat battery replacement untuk battery phone anda yang telah kembung dengan harga yang berpatutan.

Kenapa perlu memilih MrFix? Rata – rata customer kami menyatakan bahawa kami merupakan kedai repair phone yang terbaik di kawasan Putrajaya. Bukan itu sahaja, kami juga menyediakan perkhidmatan repair secepat 30 minit dan face to face, dapat pula dengan harga yang berpatutan. Memang trusted. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah yang sama atau apa – apa masalah lain berkaitan device anda, boleh walkin sahaja ke mrfix untuk membuat back panel dan battery replacement.

SEKIRANYA KORANG ADA SEBARANG MASALAH ATAU PERTANYAAN, BOLEH DATANG KE MRFIX PUTRAJAYA.

🏪 MRFIX Putrajaya (Presint 8) – Smartphone & Macbook Repair Face2Face

A-6A 1st Floor, Blol A, Jalan Seluang P8/7, Presint 8,62250 Putrajaya, Selangor Darul Ehsan Landmark : Atas Speedmart 99

⏰Operation Hours : Isnin-Ahad(Setiap hari) 10.00am-9.00pm ☎️019-910 0531(admin) 📲Whatsapp 📍Waze

Website: MrFix