Bateri telefon cepat habis antara perkara yang paling menjengkelkan bagi semua orang, betul tak?? Walaupun dah cas penuh dari pagi tapi bateri masih cepat habis. Korang nak tahu kenapa?? Meh baca 6 sebab kat bawah ni :

 

1)Cas telefon bimbit hinga 100%

Berdasarkan penyelidik, jangka hayat bateri yang ideal berada di antara  30 hingga 80%, Jika bateri berada di bawah 30%, ia bermaksud tidak sesuai untuk keadaan telefon bimbit korang.

 

2) Tidak cas bateri hingga telefon mati sendiri.

Jangan sesekali biar telefon bimbit  korang mati sendiri. Telefon bimbit yang dibiar mati sendiri akan menyebabkan kerosakan pada bateri telefon . Jadi, seeloknya cas telefon bimbit sebelum telefon mati sendiri.

 

3)Overheating

Pastikan telefon bimbit anda tidak berada dalam keadaan overheat. Bateri telefon akan rosak dan bagi mereka yang guna iPhone, telefon pintar ini akan bagi amaran tanda telefon mereka berada dalam overheat. Korang kena cepat-cepat cari jalan untuk redakan kepanasan telefon itu.

 

4)Guna pengecas wireless

Tapi kena ingat, jangan terlalu bergantung  dengan pengecas wireless, ia juga akan menyebabkan kerosakan pada bateri.

 

5) Cas bersama case telefon bimbit

Tanggal case telefon terlebih dahulu sebelum cas telefon. Case telefon boleh perangkap haba tabahan dan ia boleh merosakkan bateri telefon.

 

6)Overcharging

Jangan guna pengecas tiruan, risiko  untuk overcharging akan berlaku