Anda mempunyai masalah laptop panas? Sampai laptop anda boleh memasak telur diatasnya. Disini kami ingin berkongsi serba sedikit akibat laptop anda panas. Laptop panas ini tanda-tanda awal untuk berlaku kerosakan.

  1. Penggunaan laptop yang lama

Pengguna sering menggunakan laptop pada masa yang lama.Apabila menggunakan laptop pada masa yang lama ia menyebabkan komponen-komponen menjadi panas. Jadinya pengguna perlu merehatkan laptop sekiranya anda menggunakan laptop terlalu lama.Laptop ini juga macam manusia perlu berehat.Sekiranya kita bekerja sepanjang hari badan kita akan rasa sakit, begitulah laptop.

  1. Tempat sewaktu menggunakan laptop

Pengguna banyak menggunakan laptop mereka di atas tilam.Tilam adalah sebuah permukaan yang memerangkap haba.Hal ini boleh menyebabkan laptop anda tidak dapat keluarkan haba dalam keadaan yang normal.Sekiranya anda ingin bermain laptop bermainlah laptop di atas permukaan yang tidak memerangkap haba seperti meja.Jika mahu lebih selamat belilah kipas laptop.

  1. Kipas bermasalah dan mempunyai habuk.

Kipas atau heatsink yang berada di atas processor amatlah penting.Kipas tersebut berfungsi sebagai membuang haba yang berada dalam laptop.Sekiranya kipas anda bermasalah atau di penuhi habuk ia menyebabkan haba dalam tidak dapat di keluarkan. Pengguna hendaklah melakukan servis terhadap laptop secara berkala seperti 4 bulan ke 5 bulan.

  1. Thermal paste kering

Thermal paste adalah sebuah gel yang diletakkan diantara processor dan heatsink. Ia digunakan untung mengurangkan panas yang keluar dari processor tersebut.

Kami melakukan servis laptop.Sila hubungi kami:

  • 018 9886531

Atau walkin kepada kami :

  • No 50 , Jalan 7/7A , 43650 , Bandar Baru Bangi , Selangor .