Asus ROG Phone 3 back up on table

  • Asus dan Qualcomm konon bekerja sama untuk menghasilkan telefon bimbit.
  • Sekurang-kurangnya salah satu telefon boleh dikuasakan oleh pemproses Snapdragon 875.
  • Dipercayai bahawa telefon boleh dilancarkan secepat akhir tahun ini.

Gaming phone sudah banyak keluar dipasaran dalam beberapa tahun ini seperti Asus, Black Shark, Iqoo, dan Nubia semuanya melancarkan telefon sejak kebelakangan ini. Kini, sepertinya Qualcomm silikon kingpin bakal keluar dipasaran juga.

Outlet teknologi Taiwan Digitimes melaporkan bahawa Qualcomm akan bekerjasama dengan Asus untuk mengembangkan dan melancarkan telefon permainan berjenama Qualcomm, dengan menyebut sumber industri. Outlet ini menambah bahawa telefon mungkin dilancarkan pada akhir tahun.

Diyakini Asus akan ditugaskan untuk merancang dan mengembangkan perkakasan sementara Qualcomm dikatakan bertanggung jawab untuk “reka bentuk industri” dan “integrasi perisian yang mengoptimumkan platform Snapdragon 875-nya.”

Qualcomm secara tradisional melancarkan silikon utamanya pada bulan Disember, dengan ketersediaan peranti yang meluas dari Q1 tahun berikutnya. Oleh itu, adalah wajar bahawa telefon pintar berkuasa Snapdragon 875 yang dibuat oleh duo ini hanya akan tersedia mulai awal tahun depan sekiranya acara pelancaran berlangsung pada tahun 2020.