MRFIX - Baiki fon dan laptop

Qualcomm mengumumkan Snapdragon 750G dengan modem Snapdragon X52 5G

Bacaan 4 minit

Qualcomm dikembangkan lagi pada tahun 2020 hingga 2021, membawa SoC baru yang anda harapkan dapat dilihat di telefon pintar seterusnya. Kembali pada bulan Mei, Qualcomm melancarkan Snapdragon 768G baru, membawa peningkatan berbanding Snapdragon 765G. Dan awal bulan ini, syarikat melancarkan Snapdragon 732G baru, yang membawa peningkatan berbanding Snapdragon 730G. Hari ini, Qualcomm mengumumkan Snapdragon 750G baru sebagai tambahan menarik bersama dua SoC baru ini, memberikan lebih banyak pilihan kepada OEM dan pengguna di segmen kelas pertengahan premium.

Platform mudah alih Qualcomm Snapdragon 7-series telah menjadi pilihan yang sangat popular di pasaran, dengan lebih daripada 275 reka bentuk diumumkan atau sedang dikembangkan di seluruh siri ini. Daripada jumlah ini, 140 reka bentuk yang baik menggabungkan 5G, dan fokus berterusan ke arah ini masuk akal untuk OEM dan rakan rangkaian. Apa yang dilakukan oleh Snapdragon 750G adalah sepanjang sistem Modem-RF Snapdragon X52 5G dari 765G, yang memungkinkan pengguna untuk mendapatkan penyelesaian yang menawarkan sokongan untuk frekuensi mmWave dan sub-6GHz, rangkaian SA dan NSA, TDD, FDD, dan Dynamic Spectrum Sharing (DSS), perayauan global dan multi-SIM global.

Snapdragon 750G (SM7225) 8nm dilengkapi dengan penyediaan Octa-core Kryo 570 64-bit dengan dua teras prestasi yang dihitung pada kelajuan jam maksimum 2.2GHz dan 6 teras kecekapan dicatat pada kelajuan maksimum 1.8GHz. Secara semula jadi dari nomenklatur Kryo Qualcomm, ini adalah langkah besar dari teras Kryo 470 pada Snapdragon 732G dan teras Kryo 475 pada Snapdragon 768G, dan hanya beberapa langkah dari teras Kryo 585 Snapdragon 865. 2 teras prestasi sememangnya berasaskan ARM Cortex-A77 dan bukan berdasarkan ARM Cortex-A76 seperti yang terdapat dalam siri 4 Kryo, walaupun 6 teras kecekapan masih berdasarkan ARM Cortex-A55. Walaupun kecepatan jam CPU dari teras prestasi tidak setinggi yang terdapat pada Snapdragon 865 dan Snapdragon 865 Plus, anda seharusnya mengharapkan untuk mendapatkan prestasi CPU yang lebih baik daripada yang anda lakukan dari Snapdragon 732G dan bahkan Snapdragon 768G yang bernombor lebih tinggi.

Sejauh peningkatan prestasi tertentu, Qualcomm mendakwa bahawa Snapdragon 750G dapat memberikan peningkatan hingga 20% berbanding Snapdragon 730G. Untuk meletakkan ini lebih baik dalam konteks, Snapdragon 765 hampir tidak menawarkan peningkatan CPU berbanding Snapdragon 730; varian “G” biasanya mempunyai teras dan GPU “Prime” yang lebih tinggi; dan peningkatan SoC 2020 meningkat untuk meningkatkan kelajuan jam pada teras Perdana dan GPU lebih jauh. Oleh itu, peningkatan 20% berbanding Snapdragon 730G sebenarnya adalah berita yang menggembirakan, yang mungkin meletakkan Snapdragon 750G sebagai SoC dengan CPU yang lebih baik daripada Snapdragon 768G.

GPU Adreno 619 diklaim mampu memberikan rendering grafik sehingga 10% lebih baik berbanding dengan Snapdragon 730G. Sebagai perbandingan, GPU Adreno 620 pada Snapdragon 765G mengaku menawarkan prestasi dan kecekapan hingga 20% lebih baik berbanding dengan Snapdragon 730G. Oleh itu, kita dapat menyimpulkan bahawa Snapdragon 750G diletakkan di antara Snapdragon 732G dan Snapdragon 768G dari segi prestasi.

Snapdragon 750G juga mempunyai features Snapdragon Elite Gaming terpilih, termasuk Qualcomm’s Game Color Plus, Adreno Updateable GPU Drivers, dan Adreno HDR Fast Blend. Enjin Qualcomm AI generasi ke-5, sementara itu, mengedarkan beban kerja AI di seluruh blok komputasi dan mendakwa menawarkan sehingga 4 Trilion Operasi sesaat (TOPS) untuk peningkatan hingga 20% berbanding Snapdragon 730G.

Qualcomm juga menawarkan penyertaan Sensing Hub yang selalu aktif di SoC, yang dilengkapi Mesin AI berkuasa rendah yang “memungkinkan pembatalan gema berasaskan AI dan penindasan kebisingan latar belakang untuk memberikan pengalaman permainan perbualan suara yang lebih baik, komunikasi suara tanpa gangguan, dan sokongan untuk pembantu suara yang sentiasa aktif. ” Ini adalah sebahagian daripada tren peningkatan ciri pembatalan kebisingan berasaskan AI, dengan NVIDIA menawarkan RTX Voice untuk GPUnya dan Krisp menawarkan penyelesaian perisiannya untuk aplikasi seperti Discord. Penyelesaian penekanan bunyi berasaskan AI Qualcomm akan dipercepat perkakasan pada peranti dengan Snapdragon 750G, yang membolehkan pemprosesan lebih cepat dan dengan itu menurunkan latensi.

Snapdragon 750G, menyokong Bluetooth 5.1 dan “Wi-Fi 6-ready” jika dipasangkan dengan subsistem sambungan mudah alih Qualcomm FastConnect 6200. Pemproses Isyarat Imej Spectra 355L yang baru tidak mempunyai pecutan perkakasan untuk tugas penglihatan komputer dan dapat memproses video gerakan perlahan sehingga 720p @ 240fps, tetapi anda mendapat pemprosesan dwi kamera 32 + 16 MP dengan Zero Shutter Lag. Untuk paparan, ia menyokong hingga resolusi FHD + pada kadar penyegaran 120Hz. Anda juga mendapat sokongan untuk Navic GNSS India dengan SoC baru. Terakhir, SoC menyokong penyelesaian Quick Charge 4+ Qualcomm tetapi bukan Quick Charge 5 terbaru.

Snapdragon 750G kompatibel dengan pin dan perisian dengan Snapdragon 690. Peranti komersil berdasarkan Snapdragon 750G dijangka akan tersedia secara komersial pada akhir tahun 2020. Xiaomi mengumumkan bahawa ia akan menjadi OEM pertama yang memberikan telefon pintar dengan ini. SoC baru, yang digoda untuk menjadi ahli baru siri Mi 10 dengan harga di bawah € 300.